Canalul Dunăre - Marea Neagră va împlini în curând 40 de ani de la inaugurare
Importanţa strategică a acestui coridor de transport a crescut după declanşarea războiului din Ucraina de către Federaţia Rusă.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 23 Mai 2024, 19:53
Canalul Dunăre - Marea Neagră va împlini în curând 40 de ani de la inaugurare, moment marcat astăzi, la Agigea, de Administraţia Canalelor Navigabile.
Importanţa strategică a acestui coridor de transport a crescut după declanşarea războiului din Ucraina de către Federaţia Rusă, anul trecut fiind înregistrat un record în ceea ce priveşte traficul.
Pe 26 mai se împlinesc 40 de ani de la inaugurarea Canalui Dunăre-Marea Neagră, cel mai mare proiect ingineresc de infrastructură din România. De la darea în exploatare și până în prezent, canalul a înregistrat un trafic de aproximativ 1 miliard tone de capacitate.
Florin Goidea, director general Administrația Canalelor Navigabile: 2022 a fost anul culminant, în care și-a dovedit poziția strategică, pentru că atunci se puteau scoate grâne ucrainene pe Sulina foarte puține, era conflictul în plină desfășurare, iar canalul a fost un debuș extraordinar. 2023 fost un an de vârf al traficului pe canal. 30% din traficul Portului Constanța trece pe această cale navigabilă.
În 2023 s-a înregistrat un record de 50 de milioane tone capacitate tranzitate, adică 27 milioane tone marfă, de la produse agricole și industriale la combustibil și materii prime. Administrația Canalelor Navigabile are în plan investiții importante în perioada următoare.
Florin Goidea: Se va moderniza ecluza Năvodari, plus mai mare proiect, de 1,6 miliarde lei, reabilitarea malurilor canalului. Va fi un proiect foarte mare și important.
Investiții vor fi și în porturile Ovidiu, Luminița și Medgidia, dar și în modernizarea sistemelor de comunicare și trafic ale ecluzelor, iar o navă nouă pentru măsurători va fi construită din fonduri europene.
La construcţia Canalului au fost folosiţi ca forţă de muncă şi deţinuţii politici din timpul regimului comunist.