Campanie naţională de prevenire a actelor de alertare abuzivă a autorităţilor
Apelurile false la numărul unic 112 reprezintă un fenomen deloc de neglijat în România. Anul trecut s-au înregistrat 234.000 de astfel de convorbiri, potrivit statisticilor.
Articol de Gabriel Sava, 31 August 2023, 15:33
Poliţiştii atrag atenţia că, pe lângă costurile pe care le presupun intervenţiile, se creează şi o stare de teamă în rândul populaţiei aflate în preajma locului în care a fost anunţată alarma falsă. O campanie naţională de prevenire a actelor de alertare abuzivă a autorităţilor se încheie chiar astăzi. Timp de mai bine de două luni, oamenii legii le-au explicat cetăţenilor consecinţele apelării fără motiv la 112. Care este situaţia în judeţul Vrancea, aflăm acum de la corespondentul nostru Gabriel Sava.
Reporter: Multe dintre apeluri la numărul unic de urgență 112 privesc cazuri medicale. În medie, au fost efectuate peste 60 de apeluri zilnic, dar nu toate au constituit urgențe.
Cristina Pătru, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Anghel Saligny' al județului Vrancea: Prin intermediul numărului unic de urgență 112, în primul semestru al acestui an, au fost preluate 11.965 apeluri, în medie, 66 apeluri pe zi. Dintre acestea, 25 de apeluri au reprezentat alarme false, iar 49 de apeluri care au semnalat situații de urgență nu au necesitat intervenția echipajelor pompierilor profesioniști.
Reporter: Cei care au sunat abuziv la 112 au fost sancționați, spun polițiștii vrânceni. În cadrul campaniei, polițiștii le-au explicat vrâncenilor conceptul de urgență, situații care necesită alertarea autorităților, precum și consecințele apelării fără motiv a numărului unic de urgență 112.