Campanie naţională de colectare selectivă a deşeurilor
Pe lângă premii, organizatorii campaniei de colectare vin în acest an şi cu un suport de curs pe care profesorii să se poată baza în predarea orelor de protecţia mediului.
Articol de Oana Rusu, 22 Octombrie 2012, 19:34
Elevii de toate vârstele vor participa, de luni până în luna iunie, la o campanie naţională de conştientizare şi colectare selectivă a deşeurilor.
Aflată la a două ediţie, campania este organizată de ministerul mediului, împreună cu Asociaţia non profit Environ.
Autorităţile doresc, astfel, să implice pe elevi şi pe profesori în realizarea unei reţele naţionale de colectare şi reciclare selectivă, în special a deşeurilor electrice şi electronice, a bateriilor şi a acumulatorilor uzaţi.
Pe lângă premiile cu care s-au obişnuit participanţii de anul trecut, organizatorii vin în acest an şi cu un suport de curs pe care profesorii să se poată baza în predarea orelor de protecţia mediului şi în organizarea diverselor activităţi din cadrul campaniei.
"Mulţi profesori mi-au spus că ei şi-ar dori să aibă un material în baza căruia să facă lecţii de educaţie ecologică.
"În condiţiile astea, noi am strâns informaţiile astea pentru ei, într-un suport de curs, împărţit în nouă capitole.
"Acoperă ceva mai mult de zece tipuri de deşeuri şi există la sfârşitul fiecărui capitol şi aplicaţii practice, există inclusiv un dicţionar de termeni şi un compendiu legislativ, cu legislaţia în vigoare la nivel naţional, pe tot ce înseamnă parte de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor", a declarat consilierul de imagine al Asociaţiei Environ, Elena Gaspar-Ion.
România, "codaşă la colectarea selectivă"
Potrivit ultimelor studii realizate la nivelul Uniunii Europene, România se situează pe ultimele locuri la capitolul reciclare, a spus Elena Dumitru, secretar general adjunct în cadrul ministerului mediului.
Aceste date nu reflectă, însă, eforturile ţării noastre privind ţintele impuse de europeni în ceea ce priveşte colectarea şi selectarea deşeurilor.
Aceste ţinte, spune Elena Dumitru, au fost atinse de fiecare dată.
"La nivelul Comisiei Europene, gradul de reciclare este de 1,97%.
"Există, totuşi, o discrepanţă între ceea ce înseamnă raportările statistice şi ceea ce înseamnă de fapt studiile efective pe eşantionare şi o analiză a deşeurilor colectate", a declarat Elena Dumitru.
Campania naţională de colectare selectivă a dus, în ediţia de anul trecut, la colectarea a peste 11 tone de deşeuri eletrice şi electronice.
Dintre acestea, o tonă şi jumătate au cântărit bateriile.