Campanie de informare Radio România Actualităţi
Radio România Actualităţi iniţiază campania de informare "Tuberculoza, un duşman al tuturor - află cum îl poţi învinge".
Articol de Marilena Frâncu, 24 Septembrie 2012, 13:16
Ce este tuberculoza? Care sunt diferenţele între infecţia cu bacilii TB şi boala propriu-zisă? De ce este necesară o campanie de informare cu privire la această boală? Sunt câteva din întrebările la care Radio România Actualităţi va răspunde în cadrul rubricii radioprogramului Matinal.
Tuberculoza este o boală infecţioasă cunoscută din cele mai vechi timpuri, iar de-a lungul anilor i s-a spus oftică, ftizie sau TBC.
Abia din anii "50 s-a putut trata eficient această boală.
Omenirea a plătit un tribut semnificativ de decese acestei boli, încă din cele mai vechi timpuri şi multe personalităţi marcante ale omeniri au fost răpuse de această boală, precum Mozart, Chopin, Cehov, Gaugen, Paganini şi Ciprian Porumbescu.
Considerăm că este necesară o campanie de informare cu privire la tuberculoză pentru că în timp ce alte boli infecţioase precum ebola, febra hemoragică sau gripa aviară cauzează doar puţin peste 200 de decese anual la nivel mondial, tuberculoza este răspunzătoare de 1.600.000.
Un alt argument este faptul că România se află de câţiva ani pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte încărcătura de tuberculoză.
În fiecare an, aproximativ 20 de mii de persoane se îmbolnăvesc şi 1.500 mor din cauza tuberculozei.
Un alt argument al iniţierii campaniei este faptul că deşi majoritatea persoanelor ştiu ce este tuberculoza, foarte mulţi nu cunosc detalii cu privire la manifestările bolii, calea de transmitere sau tratament.
Nu trebuie confundată infecţia cu boala de tuberculoză.
În cazul infecţiei – sistemul imun ţine sub control bacteria, iar persoana nu este bolnavă, în timp ce în al doilea caz, bacilii de tuberculoză se înmulţesc determinând boala din cauză că sistemul imun nu mai poate ţine sub control bacilii.
Acest lucru se întâmplă mai ales pe un fond de slăbiciune al organismului.