Campanie de informare privind viza SUA
Ministerul de externe român şi Ambasada Statelor Unite la Bucureşti au lansat marţi o nouă etapă a campaniei de informare în vederea reducerii ratei de respingere a cererilor de obţinere a vizei SUA.
Articol de Carmen Gavrilă, 22 Noiembrie 2011, 15:40
Jumătate dintre formularele exclusiv electronice care se depun în România la solicitarea unei vize pentru Statele Unite sunt completate greşit, ceea ce arată că aplicanţii, cetăţenii români, au nevoie de consiliere suplimentară pentru a-şi completa dosarul şi pentru a avea astfel mai multe şanse să primească viza.
Ministerul de externe român şi Ambasada Statelor Unite la Bucureşti au lansat marţi o nouă etapă a campaniei de informare în vederea reducerii ratei de respingere a cererilor.
29.000 de români au primit vize pentru Statele Unite, anul trecut, dar foarte mulţi, în continuare, nu pot decât să spere şi să aştepte; la fel, guvernul român, care speră ca România să fie cât mai curând inclusă în programul Visa Waiver.
În prezent, nu ne calificăm pentru acest program din cauza ratei ridicate de cereri de vize respinse.
"Conform legii americane a imigrării, persoanele refuzate pot solicita din nou vize de câte ori doresc, dar noi le sfătuim ferm să nu facă acest lucru. Ştim însă că situaţia unei persoane se poate schimba, încurajăm persoanele să solicite din nou viza doar dacă şi atunci când situaţia lor a înregistrat schimbări considerabile şi pozitive", a declarat Ambasadorul american Mark Gitenstein.
Ministrul de externe Teodor Baconschi a spus că speră că această campanie de informare îi va responsabiliza pe români.
"Atunci când ştii că dosarul tău a fost respins, de pildă, pentru că nu ai demonstrat legături suficient de robuste cu România, nu ai demonstrat că eşti ancorat socio-profesional şi material în România, nu are sens, pentru o perioadă, până când condiţiile tale nu se schimbă, să revii cu o solicitare de viză, pentru că în acest fel îi penalizezi implicit pe solicitanţii de viză cu şanse mai mari", a declarat ministrul de externe.
Teodor Baconschi a transmis şi un mesaj politic, care să convingă America să-şi deschidă mai uşor porţile pentru aliaţii români.
"Sunt convins că Statele Unite vor şti să-şi recunoască prietenii şi să-şi recompenseze aliaţii, inclusiv prin această "ridicare" a vizelor, întrucât comunitatea românească din Statele Unite este deja o realitate istorică şi dat fiind faptul că sentimentele filoamericane ale românilor s-au demonstrat în timp, indiferent de împrejurări, nu au suferit fluctuaţii şi se află astăzi într-un moment deosebit de promiţător", a declarat Teodor Baconschi.