Campanie de informare privind prevenirea cancerului de sân
Campania de informare privind cancerul de sân de anul acesta se adresază mai ales femeilor din mediul rural, unde accesul la serviciile de sănătate este mai scăzut.
Articol de Marilena Frâncu, 09 Octombrie 2014, 16:13
"Mergi la control! Ai toate motivele! Cancerul de sân poate fi tratat!" – este mesajul ediţiei de anul acesta al campaniei de informare cu privire la cancerul de sân "Nu am făcut destul".
Campania este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer şi se adresează în primul rând femeilor din mediul rural, unde accesul la serviciile de sănătate este mai scăzut.
"O componentă importantă a campaniei din 2014 este o caravană care se va desfăşura la sate, în lunile octombrie şi noiembrie. În cadrul acestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor. Caravana va fi realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală", a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
Caravana va începe în judeţul Argeş şi va avea următorul program:
- 18-19 octombrie – Argeș (Retevoiești, Davidești, Vulturești, Domnești, Cosești)
- 25-26 octombrie – Galați (Corod) și Argeș (Micești, Ștefănești)
- 22-23 noiembrie – Ialomița (Ciulnița, Bucu) și Teleorman (Dobrotești).
Pentru programul actualizat al caravanei, consultați site-ul invingemcancerul.ro.
Rezultatele campaniei din anul 2011 indică un procent de aproape 20% de femei descoperite cu noduli, în urma celor peste 2.600 de ecografii mamare gratuite efectuate.
La 1,8% din femeile testate au fost descoperite tumori cancerigene ce necesitau tratament cu sau fără intervenţie chirurgicală.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor, la nivel mondial.
În fiecare an, sunt depistate aproape 1.700.000 de cazuri noi, iar peste 500.000 de femei mor din cauza acestei boli.
În ceea ce priveşte Programul de reconstrucţie mamară care a debutat în acest an, jumătate din bani au fost deja alocaţi unităţilor spitaliceşti care efectuează acest gen de intervenţii chirurgicale, a declarat preşedintele Casei Naţionale, Vasile Ciurchea.
Costul mediu al programului per pacient este de 3000 lei
Programul se desfăşoară în 16 unităţi spitaliceşti din Bucureşti şi din centrele universitare.
El a debutat în luna iunie, iar banii au fost alocaţi din luna iulie:
"Programul de reconstrucţie mamară în cadrul Programului Naţional de Oncologie a pornit anul acesta pentru un număr de aproximativ 800 de paciente, pornind de la un cost mediu de 3.000 de lei per pacient. Până la acest moment, banii s-au consumat într-o proporţie de jumătate. Au fost alocaţi peste 2.500.000 de lei şi s-au consumat circa 1.400.000 de lei".
Reconstrucţia mamară este foarte importantă pentru psihicul pacientei cu afecţiune oncologică. O astfel de intervenţie chirurgicală poate fi decontată de Casa de Sănătate, doar pentru femeile cu afecţiuni oncologice, cu condiţia să existe un buletin de analiză anatomie-patologică, a explicat preşedintele Casei Naţionale, Vasile Ciurchea.