Campania de vaccinare, „o piatră de încercare pentru orice guvernare”
"Apel Matinal" - Invitat: Coordonatorul campaniei naționale de comunicare pentru vaccinare, profesor universitar doctor Alina Bârgăoanu.
Articol de Radiojurnal, 24 Decembrie 2020, 09:37
"Apel Matinal" - Invitat: Coordonatorul campaniei naționale de comunicare pentru vaccinare, profesor universitar doctor Alina Bârgăoanu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 decembrie, ora 8:31) - Realizator: Noul executiv condus de Florin Cîțu a reconfirmat că gestionarea campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-9 este prima pe lista priorităților sale. Campania va începe duminică, în 27 decembrie, în paralel cu statele europene, după aprobările de la Agenția Europeană a Medicamentului și Comisia Europeană, urmând să fie folosit și în România serul produs de companiile Pfizer, din Statele Unite ale Americii și BioNTech din Germania. Discutăm pe acest subiect cu coordonatorul campaniei naționale de comunicare pentru vaccinare, profesor universitar doctor Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice a Universității Naționale de Studii Politice și Administraţie Publică din București. Sărut mâna, doamnă!
Alina Bârgăoanu: Bună dimineața și mulțumesc pentru invitaţie şi pentru introducere!
Realizator: O prezență constantă însă aici, la Radio România Actualități. Ştim cu toții când vor veni primele doze de vaccin în România, rămâne să aflăm cine va fi și prima persoană vaccinată la noi. Dar care sunt șansele ca această campanie de informare să ajungă la toți românii, atât cei care trăiesc în mediul rural, cât și pentru cei din mediul urban?
Alina Bârgăoanu: Încă o dată, cu mulţumiri pentru atenţia acordată subiectului și pentru invitațiile constante pe care mi le-aţi adresat. Aş începe prin a spune că această campanie de vaccinare și campania de informare şi de comunicare reprezintă o piatră de încercare pentru orice guvernare, fie că vorbim despre guvernarea din România sau din orice stat membru al Uniunii Europene, din motive care sunt lesne de înțeles. Suntem după aproape 11 luni de pandemie, există o stare de oboseală, o stare de uzură, au existat drame personale, pierderi financiare consistente, așa încât starea de spirit, în primul rând, cred că trebuie cunoscută, înțeleasă și trebuie pornit de la această stare, în care cred că ne recunoaștem cu toții - și eu și dumneavoastră și cu siguranță, ascultătorii dumneavoastră. Aş spune că pentru depășirea acestei stări de spirit, care este absolută normală, este nevoie de mobilizarea întregii societăți, fără interese sectoriale, fără interese particulare şi într-o primă etapă, ceea ce am recomandat eu, în calitate de consilier onorific al acestui demers, este ascultarea tuturor punctelor de vedere care există în societate în acest moment, cunoașterea, înțelegerea preocupărilor publice, a anxietăților, a suspiciunilor, a nedumeririlor în legătură cu vaccinarea și cu vaccinurile, care, așa cum aţi spus foarte corect, au fost recomandate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi autorizate de Comisia Europeană.
Realizator: Există și un site oficial, m-am uitat și eu pe pagina de Facebook ro-vaccinare, pagina unde sunt răspunsuri la întrebări despre această campanie și mai ales despre vaccinuri, dar mulţi și-ar dori o comunicare mai simplă. Repet, poate pentru cei familiarizați cu smartphone-ul, cu tehnologia, suntem în era digitală, este un pic mai ușor, dar ce facem cu persoanele în vârstă, de exemplu, care trăiesc la țară?
Alina Bârgăoanu: Sigur că da, deci eu vă mulțumesc pentru faptul că ați consultat aceste instrumente de comunicare, care au fost puse pe picioare în ultima lună, site-ul și respectiv pagina de Facebook, și într-adevăr miza perioadei a fost să existe informație de natură științifică de popularizare a ştiinței, astfel încât, în primul rând, această informație să ajungă la corpul medical, pentru că la profesioniștii din sănătate, pentru că, în primul rând, aceasta mi s-a părut miza perioadei, aceea să existe informație oficială de natură științifică. Ceea ce sugeraţi dumneavoastră foarte corect este ca această informație să fie preluată, să fie dusă mai departe pe către specialiști. Eu cred că ceea ce știe să știe foarte clar în acest moment, dincolo de informația științifică foarte relevantă, este faptul că vaccinarea este gratuită, faptul că vaccinarea este voltunrară este neobligatorie, că se va desfășura în condiții de siguranță și, ceea ce ați spus și dumneavoastră foarte important la început, demersul de vaccinare din România este armonizat cu ceea ce se întâmplă în celelalte state europene, ceea ce și pentru mine, personal, în această calitate de consilier onorific, reprezintă un motiv de încredere și de liniște, faptul că nu suntem singuri în acest demers, ci aşa cum am spus suntem armonizaţi cu ceea ce se întâmplă în întreaga Uniune Europeană.
Realizator: Sunt și eurosceptici, sunt și la noi, apropo de calitatea dumneavoastră de comunicator. Sondajele arată o cifră, hai să-i spunem, destul de mare până la urmă a celor care nu sunt hotărâţi să se vaccineze. Această campanie credeți că îi va face să se hotărască totuși să se vaccineze?
Alina Bârgăoanu: Există, aţi invocat un sondaj recent care nu aduce foarte multe noutăți față de alte sondaje, care au fost lansate aproximativ o lună de zile, şi toate aceste sondaje indică la unison faptul că în societate există în acest moment un grup de oameni care declară că s-ar vaccina cu siguranță, aproximativ o treime din opinia publică, apoi o treime de oameni care declară că nu s-ar vaccina cu siguranță şi există acest public, care în literatura de specialitate se cheamă publicul ezitant, care declară că este în așteptarea unor informații, unor acțiuni care să îl ajute să ia o decizie. Aş sublinia că starea de spirit este, după părerea mea, după lecturile mele, destul de asemănătoare în toate statele Uniunii Europene./ovidiu/ Aceste categorii de public, publicul care se declară împotrivă, publicul care se declară cu siguranță pro și publicul ezitant este un tip de clasificare care, încă o dată, se întâlnește în toate statele europene. Eu cred că ce ar trebui făcut în acest moment este să conservăm încrederea celor care s-au declarat deja pro-vaccinare, cetăţenilor ezitanţi să le punem la dispoziție toate informațiile într-o manieră completă, transparentă și accesibilă, astfel încât domniile lor să poată lua o decizie informată.
Realizator: Este, într-adevăr, nevoie de informații corecte. Apropo, însă, de Europa și de Statele Unite ale Americii și evident, de comunicare, președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, s-a vaccinat, să spunem, în văzul tuturor. În Europa, de regulă, primele persoane vaccinate au fost ori din lumea medicală, ori în vârstă. Cum credeți că va arăta startul campaniei din acest punct de vedere în România? Nu vă întreb direct dacă ştiţi cine este prima persoană ce va fi vaccinată.
Alina Bârgăoanu: Vă mulţumesc pentru delicatețe. Eu aş sublinia faptul că în momentul în care președintele Biden s-a vaccinat în Statele Unite, evident că a fost un moment de vârf din punct de vedere comunicațional, un moment care a respirat încredere la nivelul opiniei publice. Aceasta este estimarea mea calitativă. În ceea ce privește ceea ce se va întâmpla în statele Uniunii Europene, primele persoanele vaccinate vor fi cele conform strategiilor adoptate de către fiecare stat membru. În ceea ce privește România, probabil că știți, probabil că știu și ascultătorii dumneavoastră, strategia privind vaccinarea, care a fost aprobată la nivel de CSAT, prevede că în prima etapă de vaccinare intră personalul medical din spitalele de linia întâi, această decizie pornind de la ideea că acest publice este cel mai expus infectării cu virusul SARS-CoV-2. În ceea ce privește, deci aceasta este strategia... Chiar citeam, făceam o documentare în ceea ce privește strategia Franței și strategia Germaniei pe acest subiect și este armonizată cu ceea ce se întâmplă și la noi. Președintele și premierul, în momentul în care era premier domnul ministru al apărării, Ciucă, toată lumea a declarat că este pro, că se vaccinează cu siguranţă. În ceea ce privește momentul, acest lucru se va întâmpla, aşa cum am spus, conform deciziilor. Deci nu estimez nimic ieşit din comun în ceea ce priveşte în România pe campania de vaccinare și pe campania de comunicare. Și așa cum am spus, este o viziune integrată la nivelul întregii Uniuni Europene,
Realizator: Să știți că pe ultimii invitați pe care i-am avut aici, la "Apel Matinal", i-am întrebat de fiecare dată dacă s-ar vaccina. Dumneavoastră v-ați vaccina?
Alina Bârgăoanu: Eu cu siguranță mă voi vaccina și din fericire, sunt într-o categorie care nu este vulnerabilă. Adică nu sunt nici cadru medical, deci nu sunt din linia întâi, nu fac parte din eroii momentului, nu am nici afecțiuni cunoscute, vârsta mă avantajează. Așa încât, în ceea ce mă privește, aștept momentul în care se ajunge la vaccinarea în masă.
Realizator: Probabil din primăvară.
Alina Bârgăoanu: Da, probabil din primăvară. Dar, în mod evident, nu aș fi putut sprijini acest demers din calitatea, așa cum ați spus, de consilier onorific, fără a avea încredere în vaccinare în general, fără a avea informații foarte exacte în ceea ce privește vaccinurile particulare despre care vorbim și fără a avea încredere în echipa care se ocupă din punct de vedere logistic cu organizare de implementare a campaniei de vaccinare. Fără aceste lucruri, evident că poziția mea ar fi fost foarte inconfortabilă și evident că nu mi-aș fi putut face meseria.
Realizator: Vă mulțumesc pentru prezența la "Apel Matinal"!
Alina Bârgăoanu: Și eu vă mulțumesc foarte mult! Și permiteți-mi să vă urez și dumneavoastră și ascultătorilor Crăciun fericit! Și am un mesaj la care am ținut și sper că începe să intre în spațiul public. Este faptul că apariția vaccinului, care este o sursă de încredere și de optimism, nu înseamnă că până se realizează vaccinarea în masă nu trebuie să respectăm, în beneficiul tuturor, măsurile igienico-sanitare, inclusiv în perioada de Crăciun.