Campania de vaccinare antigripală
Oamenii sunt sfătuiţi să nu asculte sfaturi neautorizate şi să înţeleagă faptul că imunizarea înseamnă siguranţă mai ales în colectivităţi.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 23 Septembrie 2019, 13:40
Începe campania de vaccinare antigripală gratuită pentru acest sezon rece.
Primele 50 de mii de fiole au ajuns deja în teritoriu şi vor fi folosite pentru imunizarea personalului medical.
În a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite şi celelalte doze de vaccin antigripal în cabinetele medicilor de familie pentru populaţie, în special pentru persoanele din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvre. Oamenii sunt sfătuiţi să nu asculte sfaturi neautorizate şi să înţeleagă faptul că imunizarea înseamnă siguranţă mai ales în colectivităţi.
Cu detalii despre situaţia din Sălaj, corespondentul RRA Adrian Lungu.
Numărul sălăjenilor care îşi vaccinează campanii este în creştere după ani de zile de informări şi campanii de conştientizarea populaţiei asupra importanţei vaccinării. Populaţia este sfătuită să ceară informaţii despre campaniile de vaccinare, inclusiv despre eventualele reacţii adverse numai în cabinetele medicilor de familie sau de la cadrele medicale de specialitate.
Doctorul Ligia Marincaş, Direcţia de Sănătate Publică Sălaj: Există situaţii în care apar reacţii adverse dar acestea sunt controlabile şi relativ uşor de îndepărtat. Cu siguranţă însă nici un fel de reacţie adversă nu se compară nici pe departe cu riscurile implicate de apariţia bolii fără vaccinare prealabilă. Un copil nevaccinat este expus numeroaselor boli pentru care nu a fost vaccinat însă tot el este un pericol pentru alţi copii din jur, care nu au ajuns la vârsta vaccinării, pentru persoane cu boli grave, cu imunitatea scăzută şi pentru gravide.
Reporter: Potrivit medicilor de familie din Sălaj, cei mai expuşi la afecţiuni de sezon sunt copii, iar vaccinarea reprezintă o modalitate eficientă pentru a ţine la distanţă răcelile, infecţiile respiratorii şi alte boli întâlnite odată cu venirea sezonului rece, mai ales în colectivităţi.
Ministerul Sănătăţii a cumpărat anul acesta un milion şi jumătate de doze de vaccin antigripal, cu aproximativ 200 de mii mai multe faţă de anul trecut