Camera Deputaţilor a modificat şi completat Legea privind performanţa energetică a clădirilor
Sistemele de încălzire individuale, care nu corespund anumitor criterii de performanţă energetică vor trebui înlocuite cu unele mai prietenoase cu mediul.
Articol de Radio România Actualităţi, 28 Iunie 2024, 10:27
Sistemele de încălzire individuale, care nu corespund anumitor criterii de performanţă energetică vor trebui înlocuite cu unele mai prietenoase cu mediul. Este principala prevedere a unui proiect legislativ adoptat de Camera Deputaţilor prin care a fost modificată şi completată Legea privind performanţa energetică a clădirilor.
În acest sens sunt avute în vedere sisteme bazate pe surse regenerabile de energie, panouri termice, pompe de căldură, centrale eoliene sau orice fel de combinaţie între astfel de soluţii. Invitat al "Apelului matinal" de la RRA, Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Naţionale a Asociaţiilor de Proprietari "Habitat", spune că noile prevederi adaptează legislaţia naţională la cea europeană.
Mihai Mereuţă: ”Contextul este acel termen 2040 până la care trebuie uşor-uşor să schimbăm sistemele individuale de încălzire, acele centrale de care se vorbeşte atât de mult, cu alte sisteme care ar fi alternativele, pompe de căldură, panouri solare, panouri fotovoltaice, erau prevăzute. Acum apare enumerate încă o dată şi clarificate.
Dacă tot facem intervenţii asupra clădirilor, să facem intervenţii aprofundate, cum sunt bine definite acum în reglementare, astfel încât să integrăm deja, deci nu doar o anvelopare, să integrăm şi surse de energie regenerabile, să facem o ventilare centralizată cu recuperare de căldură, nu sunt atât de costisitoare cât să nu ne permitem. În cadrul unui proiect general de renovare a unei clădiri, nu ar fi un procent semnificativ.”/editor Florin Lepadatu/