Camera Deputaţilor a aprobat desfiinţarea SIIJ
Camera Deputaţilor a aprobat desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Martie 2021, 08:05
Camera Deputaţilor a aprobat desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, dar cu compromisul că va fi nevoie de un aviz al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor.
Coaliţia mai face astfel un pas pentru eliminarea secţiei speciale, înfiinţată în perioada în care PSD esra condus de Liviu Dragnea, însă amendamentul privind filtrul CSM este folosit acum de social democraţi ca argument pentru atacarea legii la Curtea Constituţională.
Se aşteaptă totuşi modificări în Senat, unde va fi decizia finală.
Iulia Gherman cu detalii în Radiojurnal: "Social democraţii, care au votat împotriva desființării secției, alături de parlamentari Alianței pentru Unirea Românilor, spun că vor ataca documentul la Curtea Constituțională, dacă acesta va trece de Parlament. Deputata PSD Simon Teodoroiu avertizează că peste o mie de magistrați au trimis conducerii Camerei Deputaților un memoriu prin care cer respingerea proiectului și sesizarea organismelor internaționale competente.
Simona Teodoroiu: Condiționarea trimiterii în judecată a judecătorilor și procurorilor pentru anumite infracțiuni, în special cele de corupție - arată magistraţii - de încuviințarea CSM constituie un filtru neconstituțional. Prin urmare, domnule președinte al Camerei Deputaților, în loc să sesizați Comisia de la Veneția și GRECO, cum cer magistrații, ați votat acest proiect.
Președintele Camerei Deputaților, lider al PNL, Ludovic Orban, a precizat că nu a primit acest memoriu.
Ludovic Orban: Este un punct de vedere pe care îl respect. Pe de altă parte, ce facem, să păstrăm secţia specială? Obiectivul nostru este să desființăm secția specială. Este angajamentul nostru din campanie.
Proiectul de lege privind desființarea secției speciale va fi trimis pentru votul decisiv la Senat, unde liderul USR Dan Barna, nu exclude aprobarea unor modificări pentru ceea ce anumit o variantă mai echilibrată a documentului. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că ar fi dorit ca documentul să păstreze forma inițială redactată de guvern și că nu va accepta ca dosarele pentru fapte de corupție ale magistraților să nu fie anchetate de DNA."
Proiectul a trecut cu 171 de voturi în Cameră, la finalul unor dezbateri aprinse, care au culminat pe holuri cu un scandal între deputaţii de la AUR şi de la USR.
Aproape că s-a ajuns la o bătaie cu pumnii, după ce parlamentarii Alianţei pentru Unitatea Românilor au fost deranjaţi când li s-a spus să nu mai bruieze declaraţiile ministrului Justiţiei, în faţa presei, informează RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.