Calitatea vieţii în România, aproape "ca acum 20 de ani"
La această concluzie au ajuns sociologii români, în urma unei cercetări privind standardul de viaţă.
Articol de Daniela Vasilescu, 12 Februarie 2010, 15:51
Calitatea vieţii nu s-a schimbat prea mult faţă de acum 20 de ani - este o concluzie a sociologilor români, care poate părea suprinzătoare.
Sciologii poartă zilele acestea o discuţie la Bucureşti, în încercare de a contura un tablou al schimbărilor şi problemelor sociale.
Prima concluzie generală este cea potrivit căreia calitatea vieţii în România este scăzută, iar coordonatele care stau la baza cercetătorilor nu s-au modificat foarte mult din 1990 încoace.
Specialiştii Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii şi din Asociaţia Română de Sociologie dezbat teme cum ar fi standardul de viaţă, dezvoltarea socială sau indicatorii subiectivi ai calităţii vieţii.
Calculul pe care îl fac specialiştii are la bază factori cum ar fi gradul de mulţumire în ceea ce priveşte familia, vecinii, locul de muncă sau sistemul de sănătate.
Specialiştii afirmă că în această perioada a mai apărut un nou indicator şi anume teama de preţuri, deoarece 85%-90% dintre români se tem de creşterea preţurilor şi a impozitelor.
Referindu-se la această perioadă de criză, profesorul Ion Mărginean, de la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, a precizat că există posibilitatea ca anumiţi indicatori sensibili la criză să îşi continue deteriorarea şi în anii următori, având exemplul criza din anii '97-'98.
Doctorul în sociologie spune că un studiu aprofundat pe tema perioadei de criză pe care o traversăm va fi derulat în această primăvară, având ca puncte de plecare indicatori noi în cercetarea calităţii vieţii din România, impuşi chiar de criza economico-socială pe care o traversăm.
Discuţiile despre calitatea vieţii în România continuă şi sâmbătă la Bucureşti.