Calitatea cartofului de sămânţă, tot mai slabă
Deşi producţia la hectar în acest an este bună, suprafeţele se reduc de la un an la altul, iar calitatea cartofului de sămânţă este tot mai slabă, spun producătorii români.
Articol de Radiojurnal, 17 Septembrie 2013, 13:47
Producătorii români din zonele tradiţionale pentru cultivarea cartofilor atrag atenţia că suntem în pragul unei crize grave - deşi producţia la hectar în acest an este bună, suprafeţele se reduc de la un an la altul, iar calitatea cartofului de sămânţă este tot mai slabă.
În Braşov marii producători care au folosit sămânţă de calitate, îngrăşăminte şi au făcut toate tratamentele necesare, recoltează chiar şi 40-45 de tone la hectar, faţă de până în 15 anul trecut, transmite corespondentul RRA Mădălin Iacob.
Pe fondul producţiilor slabe din Europa cererea este însă foarte mare, iar cumpărătorii aşteaptă cu maşinile direct la marginea tarlalei, unde kilogramul de cartof depăşeşte uneori 1,20-1,30 lei - spune Ioan Benea, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului.
Deşi, conform datelor INS pentru luna august, preţul kilogramului de cartofi a înregistrat una din cele mai importante scăderi - de peste 8% - faţă de luna anterioară, reprezentantul fermierilor prognozează că peste aproximativ o lună, în România, preţul unui kilogram de cartofi va ajunge la echivalentul unui euro şi chiar mai mult la iarnă.
Şi în Suceava producţia din această toamnă este superioară celei de anul trecut, dupa cum relatează Mihaela Buculei, însă sub aşteptările specialiştilor, spune si şeful Direcţiei Agricole Judeţene, Vasile Schipor.
"Noi speram la mai mult. Noi am zis că facem peste 20 de tone la hectar. Din cele 21.695 de hectare cultivate anul acesta s-a reuşit recoltarea altor mii de hectare, cu o producţie medie de 15 tone la hectareŢ.
Vasile Schipor spune şi care ar fi cauzele.
"Unul dintre factorii care au determinat diminuarea producţiei este faptul că s-a folosit sămânţă de proastă calitate şi, dat fiind faptul că în perioada în care ar fi trebuit să se facă ierbicidările, tratamentele la cartof, am avut un aport de ploi însemnate pe perioada aia, şi atunci o parte dintre lucrări nu s-au putut realiza. Noi sperăm să ajungem în jur de 17-18 tone la hectar", a spus şeful Direcţiei Agricole Suceava.
"Importul masiv de cartofi i-a determinat pe cei care cultivau cartoful de sămânţă să reducă aceste suprafeţe", a declarat Vasile Schipor.
Şeful Direcţiei Agricole Suceava face un apel către cultivatorii de cartofi şi îi îndeamnă pe aceştia să folosească sămânţă autohtonă.
Suprafeţele cultivate cu cartofi în acest an au scăzut şi în Covasna, cu peste 1.000 de hectare.
Conform corespondentului Oana Negrea, tot mai mulţi agricultori se reprofilează, în ciuda specificului zonei, din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani si a concurenţei cartofilor din import.
Culturile de porumb, rapiţă şi chiar de muştar au început sa ia locul celor de cartofi, deoarece sunt mai puţin vulnerabile la factorii meteorologici.