Calendarul alegerilor prezidențiale, validat de Consiliul Naţional al PSD
Urmează ca în prima ședință de guvern să fie emisă o hotărâre privind datele celor două tururi de scrutin.
Articol de Petruţa Obrejan, 13 Ianuarie 2025, 13:43
Premierul Marcel Ciolacu are programată o întâlnire de lucru cu vicepremierii cabinetului pe care îl conduce și cu ministrul finanțelor.
Anterior, Consiliul Politic Național al social-democraților s-a reunit la sediul central al formațiunii.
Calendarul alegerilor prezidențiale a fost validat de membrii sociali-democrați reuniți astăzi în Consiliul Politic Național.
Ei au fost de acord cu cele două date pentru scrutinul prezidențial: 4 mai pentru primul tur și 18 mai pentru cel de-al doilea, urmând ca în prima ședință din această săptămână, adică chiar joi, guvernul să vină și cu proiectul de hotărâre.
În ceea ce privește candidatul la prezidențiale, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea că acesta este decis, va fi un singur candidat, însă se așteaptă și rezultatul sondajelor de opinie.
Surse din partid spun că în aceste sondaje s-ar afla pe lângă Crin Antonescu și alte personalități din afara spectrului politic, încercându-se în acest fel să se observe care este profilul candidatului care s-ar plasa cel mai bine în preferințele electoratului, dar și schimbările care au survenit între timp.
Nu vă ascund că există și membri PSD care și-ar dori un candidat propriu. De altfel, chiar înainte de ședință, vicepreședintele PSD Gabriel Zetea spunea aici la sediul din Kiseleff că, dacă într-adevăr Crin Antonescu nu va sta bine în sondaje, trebuie o readaptare a strategiei pentru a câștiga, pentru că trebuie să candidezi cu persoana care are cele mai mari șanse.
Pe agenda social-democrată s-au mai aflat și alte subiecte, cum ar fi impozitarea progresivă, indexarea pensiilor, însă toate acestea, spunea liderul PSD, Marcel Ciolacu, se vor discuta în ședința coaliției care a început la sediul guvernului.
Acum, la ora 13:00 am o întâlnire cu copreședinții coaliției, cu cei trei vice-premieri, să discutăm bugetul pe anul 2025. Doresc, cum e normal, ca de la 1 septembrie să venim cu indexarea. 1 septembrie știm foarte bine că a fost data în care s-a pus în aplicare legea recalculării pensiilor.
Sursele politice spuneau că analiza introducerii impozitării progresive ar viza anumite venituri care depășesc un anumit plafon. Se vehiculează chiar 5.000 euro.
Măsura ar putea fi introdusă chiar în a doua parte a anului.
Aceleaşi surse politice precizează că nu se va mări TVA-ul și nu este exclusă însă o comasare a impozitului pe venit cu CASS-ul.