Căldura din calorifere creşte întreţinerea
Mulţi români preferă să suporte frigul decât să le crească factura de întreţinere. Furnizarea agentului termic către populaţie se realizează atunci când temperatura scade sub 10 grade Celsius, timp de trei nopţi consecutiv.
Articol de Răzvan Stancu, 07 Octombrie 2010, 11:38
Potrivit unui comunicat al RADET Bucureşti, regia a început livrarea energiei termice către locuitorii capitalei în condiţiile în care s-au întrunit condiţiile prevăzute în hotărârea de guvern numărul 425 din 1994, cu privire la furnizarea căldurii, adică s-au întregistrat temperaturi medii sub 10 grade Celsius timp de trei nopţi consecutiv.
Potrivit comunicatului regiei autonome de distribuţie a energie termice Bucureşti, într-o primă etapă, se va livra agent termic doar pe timp de noapte şi corelat cu temperaturile exterioare.
Ulterior, în funcţie de evoluţia condiţiilor meteo, se va trece la furnizarea agentului termic pentru încălzire în regim permanent.
Excepţie fac doar zonele unde se execută lucrări de modernizare sau există avarii la instalaţiile interioare ale blocurilor.
Situaţia livrării energiei termice în ţară
Potrivit corespondentului Radio România la Brăila, Gina Bahor, nicio instituţie din oraş nu a solicitat pâna acum operatorului de termoficare să înceapă furnizarea căldurii, deşi frigul a început să se simtă bine .
Municipalitatea a aprobat preţul final de facturare către populaţie a agentului termic, astfel în această iarnă, populaţia va fi facturată cu 192 lei/gigacalorie (inclusiv TVA) cu 20 de lei/Gcal mai mult decât în sezonul rece 2009 - 2010, când preţul a fost de 172 lei/Gcal.
Potrivit corespondentului Radio România, Gina Poenaru, în Botoşani, societatea de termoficare va furniza caldura cetăţenilor racordaţi la sistemul centralizat, însă numai pentru asociaţiile care au încheiat contracte cu noul operator de agent termic.
Din cele 70 de asociaţii de proprietari din municipiul Botoşani, doar zece au încheiat până acum noi contracte.
Asociaţiile care nu vor încheia contracte, nu vor primi agent termic
Iarna trecută, furnizarea căldurii a început pe data de 20 octombrie.
Cu toate acestea au existat contestaţii din partea locuitorilor care refuzau să suporte integral plata facturilor până la 1 noiembrie, dată la care intrau în vigoare subvenţiile la încălzire.
Potrivit corespondentului România Actualităţi la Piteşti, Constantin Paşol, societatea care furnizează căldura în apartamente a început furnizarea agentului termic şi la blocurile de locuinţe sunt cetăţeni şi asociaţii care se tem să ceară caldură din cauza facturilor pe care le suportă din ce in ce mai greu
Simona Uţă, corespondentul România Actualităţi la Ploieşti, spune că potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al regiei autonome de servicii publice Ploieşti, locuitorii din blocuri vor primii căldura începând cu data de 15 octombrie.
Potrivit legislaţiei, furnizarea agentului termic se face doar la cerere, pâna la începerea oficiala a sezonului rece.
Până în prezent doar opt manageri de instituţii sanitare şi de învăţământ au solicitat societaţii de distribuţie a agentului termic să înceapă furnizarea căldurii în calorifere.
Datornicii nu primesc agent termic
În Braşov, datorită faptului că centralele de termoficare au de recuperat de la asociaţiile de proprietari 14 milioane de lei, mulţi dintre aceştia nu au căldură.
Din cele 800 de asociaţii de proprietari din oraş, 125 înregistrează datorii istorice către sistemul centralizat de căldură.
Situaţia s-a complicat pentru moment şi mai tare pentru că furnizorul de gaz metan a oprit livrările spre centrală, din cauza datoriilor pe care le are centrala la facturile de gaz.
În schimb, în Drobeta Turnu-Severin, corespondentul Radio România a aflat că mulţi dintre locuitori refuză să fie pornită încălzirea de teama facturilor mari încă de luna aceasta.
Din Bacău, corespondentul Radio România transmite că a început deja procedura de umplere a reţelelor secundare de distribuţie a căldurii.
La Timişoara, în apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire, caloriferele se încălzesc doar noaptea.
Teoretic, bucureştenii au căldură de marţi pe parcursul nopţii. Practic însă, mai există zone din capitală în care acest lucru nu se întâmplă.
Directorul general adjunct al Regiei de Distribuţie Termică, Ion Voicu, explică situaţia prin faptul că se fac ultimele verificări în reţea.
Ion Voicu estimează că de vineri seară situaţia va intra în normalitate în Bucureşti şi caloriferele se vor încălzi mai puternic.