Cadrul legal pentru dezvoltarea investiţiilor din domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră
Proiectul de lege care asigură cadrul legal pentru dezvoltarea investiţiilor din domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră a fost adoptat astăzi, prin vot decizional, în Camera Deputaţilor.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Aprilie 2024, 16:36
Proiectul de lege care asigură cadrul legal pentru dezvoltarea investiţiilor din domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră a fost adoptat astăzi, prin vot decizional, în Camera Deputaţilor. Documentul iniţiat de Guvern reprezintă un jalon asumat prin PNRR.
Reporter: Iulia Gherman - ”Deputaţii au adoptat doar amendamente de tehnică legislativă la proiectul de lege privind energia eoliană offshore. A fost astfel păstrată forma de fond iniţiată de Guvern, iar ministrul energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că prin acest proiect, România va da semnalul prin care îşi asumă rolul de lider în sectorul energetic.
Sebastian Burduja: ”Un proiect de o complexitate deosebită, care ne va permite, pe calendarul impus de lege, ca în 2032 să avem primii megawaţi de energie electrică produşi în Marea Neagră. De altfel, România este prima ţară de la Marea Neagră care avansează într-un asemenea ritm în ceea ce priveşte energia eoliană offshore.”
De cealaltă parte, deputatul AUR Sorin Muncaciu, a criticat proiectul de lege.
Sorin Muncaciu: ”Haideţi să ne uităm la Germania, care a avut foarte multe ferme din acestea de eoliene la Marea Nordului, unde vântul este mult mai puternic, şi la un moment dat nu a fost vânt şi au trebuit să deschidă minele.”
Potrivit proiectului, în termen de trei luni de la intrarea în vigoarea noilor reglementări, Ministerul Energiei va demara un studiu de specialitate care va pregăti procedura de concesiune şi activităţile de exploatare. De asemenea, până la 30 iunie 2025, Guvernul va stabili şi valoarea redevenţei pe care concesionarii o vor plăti statului român.” /editor Florin Lepadatu/