Cadrele medicale îşi continuă protestele
Cadrele medicale au protestat din nou vineri în faţa ministerului sănătăţii pentru a treia zi consecutiv, nemulţumite de condiţiile "proaste" din sistem.
20 Septembrie 2013, 18:40
Cadrele medicale au protestat din nou vineri în faţa ministerului sănătăţii pentru a treia zi consecutiv, nemulţumite de condiţiile proaste din sistem.
Pichetele sunt singura soluţie pentru a pune presiune pe autorităţi, spune preşedintele federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.
"Este o problemă delicată cu cei cu foarte puţini bani. Aici este vorba de medicii rezidenţi cu marile lor probleme şi de asistenţii medicali, dintre care unii n-au primit încă salariile sau care muncesc foarte mult şi n-are cine să-i înlocuiască, nu au sâmbete şi duminici plătite. Şi această lipsă de personal, că până la urmă normativul ăsta de personal care e nu se respectă, aici e marea problemă", a declarat Leonard Bărăscu.
"Atunci s-ar putea face grupe de oameni care să muncească mult mai bine şi în folosul pacientului. Nu vrem mâine 6% din PIB. Guvernul mai are încă câţiva ani buni.
"Dacă ne aşezăm la masă şi spunem că în această perioadă putem să mergem aproape de 6% sau să depăşim şi pacientul e mulţumit, lumea nu mai are nevoie de servicii care se fac acuma pe sub mână, atunci totul e ok", a mai spus Leonard Bărăscu.
Protestele sunt specifice activităţii sindicale, dar anormale în condiţiile în care, susţine ministrul sănătăţii, autorităţile dialoghează în permanenţă de câteva luni cu reprezentanţii salariaţilor din sistem.
De altfel, precizează Eugen Nicolăescu, o parte dintre revendicări se regăsesc în proiectele de lege pe care ministrul le-a prezentat în ultima perioadă în mai multe judeţe.
"Noi am făcut de multe luni aceşti paşi, nu astăzi ne-am trezit că uite, dom'le, oamenii ăştia cer ceva şi noi nu ştim despre ce este vorba.
"Despre scoaterea personalului medical din grilă bugetară noi vorbim de patru luni şi legea pe care am prezentat-o astăzi asta prevede, despre statutul spitalului, asta facem, despre malparaxis, păi vorbim de februarie şi astăzi discutăm cred că a opta variantă sau a noua variantă ,nici eu nu mai ţin minte, până când într-adevăr vom obţine o lege care să fie mulţumitoare şi mai ales aplicabilă", a declarat Eugen Nicolăescu.
Ministrul sănătăţii a participat vineri la Oradea şi Timişoara la ultimele două întâlniri regionale cu medicii din ţară înainte de negocierile care vor avea loc duminică, la Bucureşti.