Cadrele didactice și cercetătorii sunt nemulțumiți, mai ales, de munca tot mai multă
Articol de Ancuţa Cocoroveanu, 17 Aprilie 2024, 21:26
Profesorii şi cercetătorii din universităţile din România sunt nemulţumiţi, în principal, de nivelul de salarizare şi de lipsa echilibrului între viaţa personală şi cea profesională, se arată într-un studiu al Asociaţiei Europene pentru Internaţionalizarea Educaţiei.
Studiul arată că, în România, peste 90% dintre respondenţi, adică profesori şi cercetători din universităţi sunt mulţumiţi de locul de muncă. Jumătate dintre ei precizează că munca lor necesită tot mai mult efort şi timp în ultimii trei ani, de aceea le este greu să aibă o viaţă personală mulţumitoare, iar 30% dintre ei consideră că, pe lângă mai mult timp şi efort, au nevoie şi de noi competenţe.
Legat de oportunităţile de avansare în carieră, mai mult de jumătate dintre angajaţii universităţilor din România sunt mulţumiţi de posibilităţile de dezvoltare profesională şi urcare ierarhică. 82% din respondenţi vor să îşi păstreze locul de muncă actual, iar o treime dintre ei nu sunt siguri că ar vrea să continue cu o carieră în mediul academic.
Legat de cooperarea cu alte universităţi din alte ţări, angajaţii nu au încredere în liderii lor, considerând că aceştia nu îi sprijină suficient şi nu au o strategie clară.
Întrebaţi dacă se simt valorizaţi de conducerea universităţilor, 83% dintre ei au răspuns afirmativ. Faţă de alte ţări ale Uniunii Europene, puţin peste jumătate dintre profesorii universitari din România, respondenţi la studiu, consideră că reputaţia şi relaţia pe care o au cu şefii sunt mai importante decât rezultatele studenţilor, iar cea mai mare nevoie a sistemului pe care o semnalează este digitalizarea.