Cadrele didactice, nemulţumite de neplata salariilor
Cadrele didactice din mai multe şcoli din nordul ţării şi-au suspendat luni activitatea în semn de protest faţă de întârzierile repetate la plata salariilor. Profesorii pregătesc o grevă generală pentru miercuri, 16 martie.
Articol de Angela Cerven, 14 Martie 2011, 16:04
Cadrele didactice din mai multe şcoli din nordul ţării şi-au suspendat luni activitatea, din cauza problemelor apărute după ce au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive prin care li se cuvin câştiguri salariale mai mari decât cele calculate conform salarizării unitare.
În semn de protest faţă de întârzierile repetate la plata salariilor, în Suceava şi Botoşani mai multe cadre didactice se pregătesc de o grevă generală pentru miercuri, 16 martie.
Deşi asemănătoare, situaţiile din cele două judeţe diferă, pentru că în Suceava salariile nu se calculează în funcţie de hotărârile judecătoreşti care reglementează plata unor sporuri, iar în Botoşani respectarea acestora a dus la consumarea fondului de salarii pentru primul trimestru aproape în întregime.
În ambele judeţe au apărut încă de la începutul anului întârzieri, situaţie care a generat nemulţumiri care au dus la protestele de luni.
Protestele vor înceta "la plata salariilor"
Potrivit corespondentului Radio România, Gina Poenaru, la şapte licee din Dorohoi şi Botoşani nu s-au ţinut cursuri luni dimineaţă, iar la prânz sute de cadre didactice pichetau sediul primăriei din Botoşani.
Aceasta, în calitate de ordonator secundar de credite, a solicitat ministerului educaţiei şi ministerului de finanţe deblocarea banilor, dar nu a primit un răspuns.
Viceprimarul oraşului Botoşani, lorin Gheorghiţă spune că elevii au plecat de la şcoală.
"Profesorii îşi vor ţine orele, iar copii vor veni numai la orele celor care nu pot să manifeste forma asta de protest. Probabil că marţi se va face un orar special, care să încerce să nu lase ferestre în orele copiilor care vor veni", a declarat lorin Gheorghiţă.
Viceprimarul oraşului Botoşani a subliniat că atunci când profesorii vor primii banii câştigaţi în instanţă "vor încheia orice formă de protest".
Directorul Colegiului "Octav Onicescu" din Botoşani, Ioan Huţanu, aşteaptă să fie deblocaţi banii solicitaţi.
"Începând cu data de 14 martie, vom protesta prin încetarea activităţii până la soluţionarea problemelor salariale. Elevii au fost trimişi acasă, dacă profesorii au refuzat să intre la ore, nu avea rost să îi ţin în şcoală", a declarat Ioan Huţanu.
El a precizat că "plata salariilor trebuia făcută pe data de 9 martie".
Vicepreşedintele sindicatului "Spiru Haret", Vasile Buduşanu, crede că până la începutul lunii aprilie se vor face plăţile restante.
Potrivit lui Vasile Burduşanu, "până luni în majoritatea şcolilor, cel puţin cele din zona Fălticeni, s-au primit banii şi promisiunea că vor primi diferenţele imediat la începutul lui aprilie".
Vasile Burduşanu a precizat că "punerea în aplicare a sentinţelor judecătoreşti, majoritatea colegiilor, a şcolilor au trecut la aplicarea lor, dar nu mai sunt bani, cel puţin pentru trimestrul I".
Ministerul "va respecta decizia instanţelor"
Solicitat să formuleze un răspuns la situaţia de luni, purtătorul de cuvânt al ministerului educaţiei a făcut apel la declaraţia ministrului Daniel Funeriu, care spunea că "ministerul educaţiei a respectat, respectă şi va respecta legea şi deciziile executorii ale instanţelor, conform prevederilor legale în vigoare".
De asemenea, ministrul educaţiei sublinia că "tot ceea ce este legal se respectă", adăugând că respinge orice fel de acuzaţii cum că "ministerul sau un reprezentant al ministerului nu ar respecta legea, tot aşa cum resping orice fel de acuzaţii că ar exista ordine, note sau alte asemenea care ar sugera că legea nu trebuie respectată".