BVB de la statutul de "piaţă de frontieră" la "piaţă emergentă secundară"
Calificativul de "piaţă emergentă secundară" îi permite României să aibă acces la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari în comparaţie cu perioada anterioară.
Articol de Radiojurnal, 27 Septembrie 2019, 13:19
Reprezentanţii sistemului financiar-bancar salută decizia Agenţiei FTSE Russell, de a promova Bursa de Valori Bucureşti de la statutul de "piaţă de frontieră", la cel de "piaţă emergentă secundară".
La numai câteva ore de la anunţul liderului mondial de clasificare a indicilor bursieri, au apărut primele rezultate, Bursa de la Bucureşti a înregistrat astăzi tranzacţii de peste 15 milioane de lei.
Calificativul de "piaţă emergentă secundară" îi permite României să aibă acces la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari în comparaţie cu perioada anterioară.
Primul semnal de încredere a fost dat în primele 20 de minute de la debutul şedinţei de azi, când s-au înregistrat creşteri de peste unu la sută pe majoritatea indicilor.
Cele mai mari valori le-au avut acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, Nuclearelectrica şi Romgaz, la polul opus în scădere au fost cele ale companiilor MEDLIFE şi Oil Terminal.
"Cea mai mare realizare a României în plan economico-financiar din ultimii ani", "O decizie istorică, ce reflectă paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti".
"Mai mulţi bani şi mai ieftini pentru finanţarea firmelor", " Funcţionarea unui sistem financiar modern şi bine reglementat" - aşa au catalogat reprezentanţii domeniului financiar-bancar şi miniştrii care deţin portofolii în ministerele economice anunţul făcut de FTSE.
Bursa de Valori Bucureşti viza obţinerea statulului de piaţă emergentă secundară de aproape zece ani şi era pe o listă de monitorizare.
Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.
Acum, la Bursa de Valori Bucureşti sunt listate 84 de companii pe piaţa principală şi, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro