Bursa românească ar trebui să devină o alternativă de finanțare pentru economia autohtonă
Bursa românească ar trebui să devină o alternativă de finanțare pentru economia autohtonă pentru care finanțarea bancară este dominantă în prezent.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Februarie 2023, 07:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Bursa românească ar trebui să devină o alternativă de finanțare pentru economia autohtonă pentru care finanțarea bancară este dominantă în prezent, au susținut participanții la o conferință de specialitate organizată de DC Media Group. Bursa trebuie sprijinită să se dezvolte, cât mai multe companii trebuie să se listeze, iar cât mai multe persoane să investească la bursă, potrivit specialiștilor.
Cum ar putea fi mărit numărul românilor dispuși să investească pe piața de capital ne spune acum Iulian Olescu: ”Directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, spune că, deși numărul investitorilor a urcat în ultimii doi ani până la 130.000, cifra ar trebui triplată și adaugă că sunt multe companii românești performante care ar trebui să fie listate la bursă. Este nevoie de schimbări de reglementare, iar acest proces a fost deja inițiat.
Adrian Tănase: ”Scopul nostru este să dezvoltăm bursa pentru antreprenoriatul local. Faptul că avem o bursă care încă nu-i așa de dezvoltată sau nu e așa reprezentativă se vede și în structura economiei noastre, care este dominată de multinaționale.”
Pe lângă proiectul de sprijinire din fonduri PNRR a întreprinderilor care doresc să se listeze la Bursa de Valori București, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lucrează și la o schemă de granturi pentru încurajarea tinerilor să investească pe piața de capital, a declarat secretarul de stat Csilla Hegedüs.
Csilla Hegedüs: ”Ne-am gândit să le oferim o mie de euro ca un grant, dacă ei investesc o mie de euro la bursă. Ne-am gândit să fie în termen de patru ani, dar, bineînțeles, partea de educație, de training trebuie să preceadă pentru că dacă nu, atunci nu vom avea beneficiul pe care ni-l dorim.”
Schema se află încă în dezbatere și ar putea suferi modificări, însă își propune să sprijine în jur de
20.000 de tineri să devină investitori la bursă și va conține inclusiv o componentă de educație financiară în domeniu.”