Bursa generală a locurilor de muncă a oferit 39.000 de posturi
Dintr-un total de aproape 34.000 de participanți, 600 au fost angajați pe loc.
Articol de Mihai Bădescu, 18 Mai 2024, 09:07
39.000 de posturi au fost oferite de cele peste 2.000 de firme prezente ieri la Bursa generală a locurilor de muncă, organizată de Agenția Națională de profil.
Dintr-un total de aproape 34.000 de participanți, 600 au fost angajați pe loc, inclusiv 28 de tineri cu risc de marginalizare socială.
Potrivit Ministerului Muncii, alte 11.000 de persoane au fost selectate în vederea angajării, dar evaluarea rezultatelor bursei se va face luna viitoare.
Au fost județe precum Dâmboviţa, unde jumătate dintre cei interesați au fost deja selectați, și județe precum Argeș, cu peste 1.500 de locuri disponibile, în contrast cu Giurgiu, în care au existat doar 371 de locuri.
Situația în Mehedinți, judeţ cu o rată a șomajului peste media la nivel național:
Cererea mare de forță de muncă este în industria grea, dar angajatorii spun că interesul e scăzut.
Silviu Pătrășcuță, specialist în resurse umane: Avem nevoie de lăcătuși mecanici, sudori, ingineri, dar și muncitori necalificaţi. Îi specializăm. Persoanele cu care am avut interacțiune astăzi au fost foarte interesate, însă să vedem finalizarea, cum va fi, dacă vor și veni la un interviu.
Cei mai mulți șomeri vin la bursă doar pentru că se tem să nu-și piardă ajutorul de șomaj sau cel social.
Adrian Bidilici, directorul AJOFM: Este o procedură, dacă nu se prezintă la această bursă a locurilor de muncă, riscă să rămână fără indemnizația de șomaj. Și atunci, ei vin. Au bifat evenimentul, după care se prezintă pentru a-și lua viza pentru șomaj.
În timp ce șomerii spun că salariul minim pe economie este mic, angajatorii spun că nu pot oferi mai mult.
- Sunt câteva oferte tentante, dar vom vedea ce-o să găsesc să-mi convină: ospătar, barman.
Salarile cum vi se par?
- Foarte mici, în comparație cu programul care-l avem.
Crina Ştanță, administrator. Toată lumea are cerință de salarii foarte mari. Domeniul ăsta, mai ales în orașul nostru, pe perioada de iarnă, 7-8 luni, abia ne putem descurca cu salariile minime pe economie. Contribuțiile sunt peste puterile noastre, fiindcă vânzările sunt foarte, foarte mici.
În Mehedinți, rata șomajului este de 7,78%, printre cele mai mari din țară.