Bunicii "ar putea primi indemnizaţii"
Partidul Conservator a iniţiat miercuri un proiect de lege privind acordarea unei indemnizaţii bunicilor.
24 Aprilie 2013, 20:36
Partidul Conservator a depus la Senat o propunere legislativă care prevede ca bunicii să primească o sumă lunară pentru îngrijirea copilului dacă părinţii se întorc la serviciu înainte ca acesta să împlinească 2 ani.
Lia Ardelean, consilier al Partidului Conservator, spune că iniţiativa a apărut în urma discuţiilor cu părinţii.
"Ideea acestei propuneri legislative a venit în urma unei dezbateri în care tinerii părinţi s-au arătat doritori de a se întoarce la locul de muncă înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului", a precizat Lia Ardelean.
Pe de altă parte, medicii şi alţi specialişti prezenţi la dezbatere au susţinut faptul că este foarte important cadrul afectiv în care se dezvoltă copilul până la 3 ani.
Alţi specialişti atrag însă atenţia că o astfel de măsură ar crea efecte discriminatorii între copii.
"Stimularea natalităţii în România ar trebui să se concentreze pe crearea unor servicii şi instituţii sociale solide", este de părere sociologul Mircea Chivu.
Mircea Chivu crede că măsura de acordare a unui sprijin financiar bunicilor, pentru a-i determina să se implice în creşterea nepoţilor, "ar fi ineficientă."
"În general, un cuplu care ştie că poate conta pe sprijinul bunicilor se simte în siguranţă privind apariţia unui copil."
"Problema este în ce măsură un stimulent financiar ar duce la creşterea natalităţii. Aici, am reţineri, adică de fapt mă întreb, dacă acest stimulent financiar, oarecum ocolit, ar fi mai eficient decât pur şi simplu o majorare a alocaţiei pentru copii, că, până la urmă, cam tot asta este.", a mai adăugat sociologul Mircea Chivu.
Creşterea alocaţiei "mai puţin discriminatorie"
"Evident, creşterea alocaţiei e mai puţin discriminatorie, pentru că ea se aplică în mod egal tuturor. Spre exemplu, cuplurile care nu au părinţi pensionari vor fi discriminate, prin introducerea acestei plăţi."
"În România, problema îmbâtrânirii populaţiei este mai acută decât în restul ţărilor, o dată pentru că se apropie momentul în care generaţiile mari vor ieşi la pensie şi, în al doilea rând, pentru că România este afectată mai mult decât alte ţari de emigraţie. Or, de emigrat, emigrează mai ales oamenii aflaţi exact la vârsta în care, în mod normal, au copii şi, în felul, acesta se nasc şi mai puţini copii."
Îmbătrânirea populaţiei sau emigraţia aduc în discuţie legătura dintre nivelul de trai şi creşterea nataliţăţii.
Pe de altă parte, economistul Aurelian Dochia apreciază că "nivelul de trai nu este totuşi o dinamică la fel de solidă ca investiţia în infrastructura socială."
"O reducere a natalităţii"
Aurelian Dochia, spune că "dacă ne uităm la experienţa multor ţări din lume, în general creşterea nivelului de trai a fost însoţită de o reducere a natalităţii, pentru că se schimbă modul de viaţă, se schimbă sistemul de ierarhii şi valori, se schimbă foarte multe."
"Asta nu înseamnă însă că, punctual, nu există şi o legătură între condiţiile de viaţă şi natalitate, pentru că există ţări care indiferent de nivelul de tari, datorită faptului că au o infrastructură socială foarte bine pusă la punct, care ajută familiile cu copii să facă faţă provocărilor, atât din punct de vedere al carierei profesionale, cât şi celei familiale, au rezultate mai bune în ceea ce priveşte natalitatea şi evoluţia demografică."
Fondul Organizaţiei Naţiunilor Unite a avertizat România, în ultimii ani, că are loc un fenomen de îmbâtrânire a populaţiei, iar principala cauză, este tocmai scăderea natalităţii.
Sociologul Mircea Chivu şi economistul Aurelian Dochia amintesc ca nevoi pentru statul român crearea instuţiilor sociale şi infrastructurii de asistenţă pentru creşterea copiilor.