Bulgaria încearcă să evite un lockdown
Sistemul medical al Bulgariei se confruntă cu probleme tot mai grave, în condiţiile în care se îregistrează 1.000 de noi cazuri de infectare la 1 milion de locuitori în fiecare zi.
Articol de Radiojurnal, 19 Noiembrie 2020, 02:00
Sistemul medical al Bulgariei se confruntă cu probleme tot mai grave, în condiţiile în care se îregistrează 1.000 de noi cazuri de infectare la un milion de locuitori în fiecare zi. În mai multe spitale din provincie lipsesc medicii şi medicamentele, după cum a transmis corespondentul RRA, Petio Petkov.
Petio Petkov:Bulgaria a ajuns între primele 5 ţări europene ca număr de decese de COVID. Situaţia reală este şi mai gravă, având în vedere că 2 din cele 7 milioane de locuitori sunt emigranţi. Încercând să evite un lockdown, guvernul se abţine să introducă măsuri mai severe. Restaurantele şi barurile funcţionează ca şi creşele, grădiniţele şi şcolile până la clasa a VI-a. Măştile nu sunt obligatorii decât în spaţii închise, control inclusiv pentru respectarea carantinei aproape inexistent. În urma protestelor, în spitalele de oncologie s-a renunţat tacit la alocarea a 20% din locuri secţiilor de COVID în favoarea deschiderii unor spitale specializate în centrele judeţene. Guvernul a anunţat alocarea a 40 de milioane de euro suplimentare din Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane pentru import de Remdesivir şi suplimente la salariile medicilor. Opoziţia a avertizat despre specula cu testele PCR în laboratoarele private. Faţă de decontul din CNAS, cetăţenii plătesc dublu testul echivalent la 60 de euro. Au protestat în faţa parlamentului poliţiştii care cer majorare salarială de 30% acordată sectoarelor din prima linie.