Bugetul pentru 2012, "bazat pe prudenţă"
După întâlnirea cu delegaţia FMI, a CE şi a Băncii Mondiale, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că bugetul pe 2012 trebuie să arate că guvernul este responsabil într-un an electoral.
Articol de Răzvan Stancu, 30 Octombrie 2011, 20:08
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că bugetul pe anul viitor trebuie să se bazeze pe prudenţă şi responsabilitate, în urma discuţiilor avute la Palatul Cotroceni cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.
Potrivit preşedintelui, parlamentul trebuie să propună un buget prudent, care să răspundă realităţilor economice şi să arate responsabilitatea guvernului într-un an electoral.
"România are obligaţia să realizeze, să propună parlamentului un buget prudent, un buget care, pe de o parte, să răspundă realităţilor economice, este clar că exporturile României vor fi afectate dacă se confirmă prognoza de încetinire economică şi este deja o realitate în zona euro, iar pe de altă parte, un buget care să arate responsabilitate a guvernului, a parlamentului, chiar dacă anul 2012 este un an electoral.
"România plăteşte foarte greu lipsa de responsabilitate din 2007 şi 2008 şi ar fi păcat să se hazardeze într-un buget imprudent", a spus Traian Băsescu.
România ar putea înregistra o creştere economică de 3% în trimestrul trei din 2011 faţă de acelaşi trimestru a anului 2010, cele mai importante fiind în agricultură, construcţii şi turism, a declarat într-o conferinţă de presă şeful statului.
Preşedintele a afirmat că aceste creşteri nu justifică niciun optimism exagerat.
"Dacă-mi este permisă o estimare, fără a avea pretenţia că va fi confirmată, cred că vom avea o creştere în trimestrul trei 2011 faţă de trimestrul trei 2010 de trei procente, în cazul în care luna septembrie nu ne va arăta cifre spectaculos negative", a spus preşedintele Băsescu.
Şeful statului a precizat că face această estimare în baza unor informaţii "relativ pozitive", date de o serie de evaluări pe care le-a solicitat cu privire la evoluţia economică în trimestrul trei.
Traian Băsescu a mai arătat că toţi parametrii pentru trimestrul trei, stabiliţi prin programul cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, au fost îndepliniţi.
FMI recomandă continuarea reformelor pentru consolidarea macro-economică
Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a confirmat creşterile din trimestrul trei arătând că împărtăşeşte punctele de vedere ale guvernului cu privire la acestea.
Jeffrey Franks a arătat că aceste rezultate sunt datorate recoltei bune din agricultură însă trebuie continuate reformele pentru consolidarea macro-economică.
"Pentru 2011 avem vederi similare, am discutat cifrele cu BNR şi MFP şi, aşa cum aţi spus, cifrele pentru trimestrul trei sunt bune, mai ales datorită recoltei reuşite. Deci prognoza de creştere economică de 1,5% pe care o avem pentru 2011 rămâne în perspectiva mai conservatoare pentru că agricultura aduce o creştere suplimentară.
"Este o veste bună, dar aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, chiar dacă am avut o recoltă bună, asta nu înseamnă că perspectiva pentru viitor este neapărat bună iar prudenţa e necesară", a evidenţiat reprezentantul FMI.
O misiune comună a FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.
Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.