Bugetul pe 2012 trebuie "să fie extrem de prudent"(LIVE TEXT)
"Am discutat legat de absorbţia fondurilor europene şi despre posibilitatea pe care o are bugetul de stat de a susţine un deficit bugetar şi unde ar trebui să se situeze acesta în 2012".
Articol de Ioana Dogaru, 24 Octombrie 2011, 16:44
"Băncile europene ar avea nevoie de 100 de miliarde de euro iar evaluarea FMI arată că ar fi nevoie de 200 de miliarde. Analizele noastre ar arăta că diferenţa provine din faptul că UE nu a luat în considerare că băncile din România trbeuie să îşi menţină expunerea pe piaţă".
"Nu am pus sub semnul întrebării cifra acreditată şi anume de a se pune la dispoziţia băncilor sume de 100 miliarde euro, ci am pus în discuţie dacă aceste sume vor fi destinate şi băncilor din România, să îşi menţină expunerea pe piaţă."
"Trebuie găsite soluţiile cu cel mai mic impact asupra populaţiei atunci când vorbim de reducerea deficitului bugetar la 1,5%-1,7%. Aceasta este speranţa mea".
"Trebuie făcute reduceri de cheltuieli pentru a se proteja investiţiile".
"Pensiile nu se vor impozita şi tăia. Acest lucru a fost stabilit în discuţia de astăzi"
"Am mai stabilit cu guvernul ca bugetul să nu afecteze investiţiile. România trebuie să îşi menţină nivelul de investiţii. Suntem pe locul 2 dintre statele UE la acest indicator".
"Bugetul de stat nu mai are sursa Fondului Proprietatea sau AVAS".
"Până în 2008 bugetul a fost masiv ajutat din procesele de privatizare: BCR, Petrom".
"România nu stă rău faţă de alte ţări"
"Nicio ţară nu are de finanţat doar deficitul bugetar din anul în curs".
"Toate analizele arată că un deficit de 3% ar avea o finanţare foarte scumpă".
"Nu se poate trece peste acest moment decât fiind solidari".
"În 2012 România are de refinanţat împrumuturi luate în anii anteriori".
"România are un nivel d eîndatorare de 31,8% din PIB ceea ce este bine dar, totuşi situaţia de pe piaţă ne arată că obţinerea de credite este scumpă".
"Nivelul de îndatorare nu trebuie mărit, deşi acum acesta este acceptabil".
"Avantajul este că factorul politic şi guvernul şi BNR sunt conştienţi de riscurile care pot apărea din cauze economice externe".
"Miniştrii trbeuie să dea cât mai repede avizul pentru începerea unor noi investiţii, chiar şi străine".
"România nu a făcut niciun pas greşit dar posibilitatea de a lua credite ieftine a scăzut pentru că aşa a evoluat toată piaţa regională"
"Banii europeni sunt o sursă de investiţii şi de creare de locuri de muncă".
"Şi guvernul României are resurse suficiente de credibilizare şi una din aceste resurse este legată de absorbţia banilor europeni".
"Orice lucru adevărat nu deranjează pe nimeni în UE. Da! România are o problemă din cauza întârzierii rezolvării problemei din Grecia".
"Am ajuns toţi la concluzia că trebuie revizuită ţinta de deficit, cu mult sub 3%".
"Nivelul de absorbţie oficial al României este de 14,8 la sută, pentru că s-au cheltuit şi mulţi bani din buget care din cauza sistemului deficitar de facturare nu au putut fi recuperaţi. Trebuie urgentat procesul de facturare şi de trimitere a facturilor".
"Unele ministere au lucrat bine, ca cel al dezvoltării care se apropie de atragerea aproape întregului buget dedicat de 4 miliarde. Problema este la facturarea lucrărilor".
"Bugetul anului 2012 trebuie să fie prudent. Nu pentru că nu avem bani pentru a finanţa deficitul ci pentru că această finanţare este foarte scumpă".
"Am discutat despre proiectul de buget pe 2012, care va fi trimis înapoi parlamentului dacă nu va spune exact unde se duc banii pentru investiţii"
"Am discutat legat de absorbţia fondurilor europene şi despre posibilitatea pe care o are bugetul de stat de a susţine un deficit bugetar şi unde ar trebui să se situeze acesta în 2012".
"Am făcut împreună o analiză a situaţiei economice din UE şi din regiune în general"
"Am dorit să stabilim o viziune comună cu privire la discuţiile şi rezultatele evaluării care va începe de mâine legat de progrmaul FMI".
"Mâine am o întâlnire cu preşedintele CE Barroso şi trebuia să iau datele privind absorbţia de fonduri şi recapitalizarea băncilor".
"Am dorit să îi informez pe invitaţi cu privire la desfăşurarea ultimului Consiliu European."
"Am avut o întâlnire cu primul ministru, cu guvernatorul BNR şi miniştrii economici".
Preşedintele Traian Băsescu şi mai mulţi membri ai Guvernului au analizat, luni, la Palatul Cotroceni, perspectivele economice în contextul ultimelor evoluţii internaţionale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, la întâlnire au participat premierul Emil Boc, miniştrii deţinători ai portofoliilor economice, precum şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
La Consiliul European de duminică, Traian Băsescu a avertizat că România va fi afectată dacă recapitalizarea băncilor europene prezente la noi s-ar face prin retragere de bani.
Întârzierea unei decizii în privinţa Greciei a dus, deja, la creşterea dobânzilor în regiune, implicit a celor la care România se împrumută pentru a-şi finanţa deficitele, a mai spus preşedintele Băsescu.
Audio: