Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bugetul de stat sprijină producția de carne de porc și purcei

"Apel matinal"- Invitat: Florin Barbu, ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale. Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Bugetul de stat sprijină producția de carne de porc și purcei
Foto: Arhivă / pixabay.com.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 02 August 2024, 09:44

Ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Executivul a anunţat finalizarea procesului de selecţie a proiectelor care vor beneficia de sprijin financiar în cadrul programului INVESTALIM. Noi fabrici de procesare a cărnii, zahărului, uleiurilor şi fructelor, fabrici de morărit şi panificaţie ar urma să se construiască în România prin programul de susţinere a producţiei agricole interne.
Autorităţile mai spun că România îşi asigură securitatea alimentară, având în vedere şi investiţiile din ultimul an făcute în sistemele de irigaţii, care însă trebuie să continue. Tocmai pentru că avem şi noi de discutat, l-am invitat la "Apelul matinal" de astăzi pe Florin Barbu, ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale. Bună dimineaţa!

Bună dimineaţa şi mulţumesc pentru invitaţie! Şi pe această cale vreau să salut şi eu ascultătorii şi fermierii din toată ţara, bineineînţeles.
Mulţumim că aţi acceptat-o! Înainte de toate, pe scurt, ce include acest program INVESTALIM?
Sigur, încă de când am preluat portofoliul la Ministerul Agriculturii din 15 iulie 2023 şi dorinţa noastră şi a premierului Marcel Ciolacu de a face procesare în România, am identificat sume la Ministerul de Finanţe privind o schemă de ajutor de stat. Am făcut acest lucru pentru că toate schemele de ajutor de stat care erau scoase de Ministerul de Finanţe, beneficiau societăţi care nu erau din industria agroalimentară. Şi atunci o parte din acei bani, vorbim de peste 90 de milioane de euro, i-am transferat către Ministerul Agriculturii şi am făcut o schemă numai pentru procesare în România. Practic pentru fermierii români şi pentru toate firmele care sunt în industria alimentară pentru a accesa aceşti bani, pentru că este normal şi ne dorim în continuare ca toate aceste materii prime pe care noi le producem să nu mai plece către export fără valoare adăugată şi să o procesăm în România şi bineînţeles să avem gradul de autosuficienţă la produsele agroalimentare pentru români, dar şi de ce nu, să mergem către export. Pentru că, acest program pe care noi l-am finalizat de 4,5 miliarde, şi în completarea acestui program, Ministerul Agriculturi a pus o /..../ pe fondurile europene, care practic va dubla această sumă, vorbim de aproape 9 miliarde de lei în procesare în România începând cu luna septembrie. Va duce România undeva pe locul întâi în sud-estul Europei, practic în completarea acelor proiecte, aşa cum am anunţat şi la Vrancea şi la Buzău, iniţiem şi un proiect pentru zootehnia din România. Practic salvarea sectorului de porci din România prin investiţii cu sprijin de la bugetul de stat pentru a acoperi necesarul carne de porc şi de purcei în România, vorbim de 8,7 milioane de porci în următorii 3 ani.
Ca să înţelegem cu toţii. Pe scurt, încerc eu să dau un exemplu, cazul grâului. Adică exportam grâu la o anumită valoare şi importam după aceea produse procesate pe bani mai mulţi. Asta este ideea, nu, în mare?
Asta este ideea şi mai mult de atât, avem atât fabrici în INVESTALIM, atât fabrici care procesează grâu, materie primă şi o transformă în făină şi aduce plus valoare prin export, pentru că avem foarte multe ţări cu care am avut schimburi diplomatice şi am semnat protocoale de export, vorbim la făină de grâu, dar şi de ce nu, avem două sectoare importante care au acest proiect pentru a exporta pâine congelată.
Dle ministru, în ce măsură efectele secetei pot fi încă diminuate? Cât de mult poate progresa programul de investiţii în irigaţii şi cum pot fi ajutaţi fermierii?
Sigur, lucrurile sunt foarte clare în România şi am spus-o tot timpul, sunt în jur de nouă milioane de teren arabil, practic culturi de primăvară şi de toamnă. În România nu se poate iriga mai mult de 2,7 milioane de ha. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a demarat un amplu proiect şi eu l-am demarat, pentru că în acea perioadă 2015 eram director general al Agenţiei Naţionale de Îmbuntăţiri Funciare, 1,5 miliarde de euro, bani transpuşi prin lege în Parlamentul României şi, în momentul de faţă, am ajuns la 1,6 milioane de ha irigabile, pentru că în 2015 România iriga undeva la 180 de mii de ha. Gândiţi-vă şi dvs. şi toată lumea că un milion de ha de porumb irigat prin sistem irigat aduce 14 t pe ha, asta înseamnă că România poate produce pe un milion de ha irigate 15 milioane de tone de porumb, ceea ce noi nici în cinci ani, zece ani, 15 ani nu am făcut aceste cantităţi. Din punctul meu de vedere, partea de sistem de irigaţii va continua să se dezvolte, investiţiile vor fi foarte ample, pentru că s-au alocat resurse financiare şi, de ce nu, suntem în discuţii şi cu ministrul de finanţe pentru a avea primul împrumut de la Banca Europeană de Investiţii de 2,5 miliarde de euro în sistemul de irigaţii, pentru că ne dorim să ajungem la capacitatea maximă de a iriga 2,7 milioane de ha în România în următorii cinci ani.
Dar în acest moment, cât sunt de afectate culturile de cereale şi mai ales de porumb?
În momentul de faţă, la culturile de toamnă avem undeva la 320 de mii de ha, în culturile de primăvară, cred că sunt aproape două milioane de ha afectate de secetă.
Marea problemă a ultimelor zile este legată de pesta micilor rumegătoare. E o problemă pentru noi, pentru România, în acest moment?
Nu este o problemă, toate zonele care au fost afectate sunt într-un perimetru strâns, este supravegheat de ANSVSA toată activitatea privind această boală care s-a ivit în zona de Tulcea. Nu sunt probleme, pentru că ele nu se transmit, nu se transmite această boală, nu se transmite aşa cum se transmite la porc, practic se transmite de la animal la animal. Am discutat şi ieri, am avut o întâlnire cu fermierii în sectorul ovin. Dacă nu facem deplasarea de animale dintr-o fermă în alta sau, dacă nu aducem din /.../ focarul ar trebui, în maxim o lună de zile, să se stingă şi, de ce nu, să, în continuare, să exportăm ovinele pentru că deţinem 24% din consumul de care de oaie este din România şi exportăm peste 4 milioane de ovine în ţările din Golf.
Dar înţelegem că li s-a cerut fermierilor să oprească mişcarea animalelor pentru următoarele 3 săptămâni?
Decât în zona de restricţii, pot fi mişcate cu avizul ANSVSA. Deci, lucrurile, nu... România nu trebuie să intre în panică din punctul acesta de vedere. Lucrurile sunt sub control, deja exportăm, au plecat patru vapoare cu ovine din Portul Constanţa. Lucrurile trebuie supravegheate şi le-am cerut fermierilor să aibă grijă, să nu facă mişcări între ferme în momentul de faţă pentru maxim o lună, o lună jumătate, pentru că numai aşa putem răspândi această boală. Dacă suntem responsabili şi am vorbit şi e sunt convins că cei din sectorul ovin, aşa cum îşi iubesc animalele, pentru că asta e o tradiţie ovinelor e o tradiţie, toată lumea ţine la animale, nimeni nu vrea să aducă boala /.../ pentru că această tradiţie, şi ştiţi şi dumneavoastră, se transmite din generaţie în generaţie. Totul este sub control şi nu trebuie să intrăm într-o panică, lucrurile sunt sub supraveghere strictă şi vor merge în continuare exporturile şi nu este nicio problemă în acest sector.
Da, practic sperăm să fie doar o problemă trecătoare, în condiţiile în care e o diferenţă majoră, doar specialiştii cunosc asta, între pesta porcină şi pesta micilor umegatoare. Corect?
Este, este o diferenţă mare!
Să rămânem optimişti, cu speranţa că suprafaţa irigată va fi din ce în ce mai mare în anii următori. România va exporta mai mult şi va importa mai puţin, mai ales în domeniul agricol. Cu mulţumiri, o zi bună de aici de la Matinal!
Şi eu! Şi aşa cum am spus-o. Sectorul de porci din România şi sectorul de irigaţii din România este pariul meu cu Ministerul Agriculturii.
Florin Barbu, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, invitatul de astăzi al Apelului matinal.

Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu
România 29 Octombrie 2024, 19:07

Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu

Judecătoria Sectorului 1 a prelungit marți, 29 octombrie, cu 30 de zile (până pe 3 decembrie) măsura arestului la...

Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu
MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate
România 29 Octombrie 2024, 18:39

MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate

Cele mai multe secții de votare pentru cetățenii români din diaspora vor fi organizate în Italia, Spania, Marea Britanie și...

MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate
Camera Deputaţilor: Referendum local, simultan cu primul tur al prezidențialelor
România 29 Octombrie 2024, 18:30

Camera Deputaţilor: Referendum local, simultan cu primul tur al prezidențialelor

Vor exista buletine separate pentru referendum și pentru restul alegerilor, iar prezența la vot va fi consemnată pe liste...

Camera Deputaţilor: Referendum local, simultan cu primul tur al prezidențialelor
Conferință privind combaterea distorsionării Holocaustului
România 29 Octombrie 2024, 16:39

Conferință privind combaterea distorsionării Holocaustului

Luminiţa Odobescu a subliniat că România face eforturi pentru combaterea antisemitismului şi păstrarea memoriei victimelor...

Conferință privind combaterea distorsionării Holocaustului
Zece orașe din România ar urma să devină inteligente şi prietenoase cu mediul până în 2030
România 29 Octombrie 2024, 16:13

Zece orașe din România ar urma să devină inteligente şi prietenoase cu mediul până în 2030

Zece oraşe mari din România fac parte, de marți, 29 octombrie, dintr-un proiect european de mediu prin care, până...

Zece orașe din România ar urma să devină inteligente şi prietenoase cu mediul până în 2030
Mai mulți jandarmi din Bihor sunt suspectați că au fost mercenari în Congo în timpul concediilor medicale
România 29 Octombrie 2024, 15:55

Mai mulți jandarmi din Bihor sunt suspectați că au fost mercenari în Congo în timpul concediilor medicale

Mai multe percheziții sunt efectuate la domiciliile unor jandarmi din Bihor pentru fapte de corupție în perioada...

Mai mulți jandarmi din Bihor sunt suspectați că au fost mercenari în Congo în timpul concediilor medicale
Burse mai mari pentru anumiți studenţi
România 29 Octombrie 2024, 15:38

Burse mai mari pentru anumiți studenţi

Bursele sunt acordate pentru a motiva studenții să aleagă dubla specializare și să urmeze studiile de masterat.

Burse mai mari pentru anumiți studenţi
Românii s-au obişnuit cu reciclarea ambalajelor, susțin reprezentanții ReturRO
România 29 Octombrie 2024, 15:37

Românii s-au obişnuit cu reciclarea ambalajelor, susțin reprezentanții ReturRO

Românii pare că s-au obişnuit cu colectarea selectivă a ambalajelor şi chiar cu reciclarea lor. În ultimele 10...

Românii s-au obişnuit cu reciclarea ambalajelor, susțin reprezentanții ReturRO