Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale, la Cotroceni
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că va promulga imediat doar bugetul asigurărilor sociale, în timp ce bugetul de stat pe 2014 "va intra într-un proces de analiză".
Articol de Radiojurnal, 08 Decembrie 2013, 23:12
Aprobate de către guvern şi apoi dezbătute şi adoptate de către parlament împreună, Legea bugetului de stat şi cea a asigurărilor sociale de stat vor parcurge paşi diferiţi începând de săptămâna următoare.
Cele două legi vor ajunge luni la Preşedinţie, însă Traian Băsescu a precizat că va promulga imediat doar bugetul asigurărilor sociale.
"Data până la care pot să îl consult este până pe 29 decembrie, pentru a-mi formula un punct de vedere. Ce vă pot spune însă cu certitudine, probabil că în aceeaşi zi în care bugetul asigurărilor sociale va sosi îl voi şi promulga, pentru că nu am motive să îl ţin. L-am urmărit în derulare, nu are decât rezerve rezonabile, că şi liberalii trebuie să aibe un ban de alegeri, dar ele sunt rezonabile, nu sunt exagerate ca la Ministerul Dezvoltării Regionale", a declarat Traian Băsescu.
În varianta în care şeful statului promulgă Legea bugetului asigurărilor sociale, guvernul poate aplica de la 1 ianuarie una dintre măsurile anunţate, respectiv indexarea cu 3,76% a pensiilor.
În ceea ce priveşte bugetul de stat pe 2014, preşedintele Traian Băsescu a precizat că legea va intra într-un proces de analiză, care poate dura până la 20 de zile.
De altfel, şeful statului a anunţat deja, după refuzul premierului de a renunţa la creşterea accizei la carburanţi, că va retrimite bugetul de stat parlamentului pentru o nouă dezbatere, iar dacă va descoperi situaţii de neconstituţionalitate are în vedere şi contestarea acestuia la Curtea Constituţională.
Preţul carburanţilor "nu va creşte ca urmare a majorării accizei"
De cealaltă parte, premierul Victor Ponta spune că preţul carburanţilor nu va creşte ca urmare a majorării accizei pentru că, pe de o parte, pe bursele mondiale preţul va scădea semnificativ, iar pe de altă parte guvernul discută şi alte posibilităţi fiscale cu producătorii, astfel încât să fie atenuat orice impact.
Mai mult, susţine prim-ministrul, bugetul de stat reflectă programul politic cu care USL a candidat la alegeri şi a obţinut majoritatea parlamentară.
"Ori noi ori el, nu poate să ne facă el bugetul nouă, pe voturile noastre şi pe programul nostru politic. Cred că preşedintele nu vrea să accepte o realitate, ceea ce au votat oamenii anul trecut. Dacă erau mulţumiţi de politicile sale bugetare şi fiscale îl votau pe el sau partidul domniei sale, nu votau atât de covârşitor împotrivă", a spus premierul.
În condiţiile în care de ambele părţi poziţiile rămân inflexibile, aşa cum preşedintele şi premierul şi-au caracterizat reciproc punctele de vedere, vor fi parcurşi paşii procedurali la limita termenelor.
Calendarul ne spune în această situaţie că retrimiterea bugetului de stat în parlament în 20 de zile, adică pe 29 decembrie, urmată de o rediscutare şi adoptare chiar şi în regim de urgenţă nu permite intrarea în vigoare de la 1 ianuarie.
Potrivit Constituţiei, dacă preşedintele cere reexaminarea legii sau verificarea constituţionalităţii ei, are la dispoziţie alte zece zile pentru promulgare de la primirea legii reexaminate sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale.
Astfel, măsuri precum creşterea salariului minim, subvenţiile pentru agricultori, acele burse pentru medicii rezidenţi şi majorările pentru profesorii debutanţi mai au de aşteptat până la promulgarea noului buget, în timp ce acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant intră oricum în vigoare de la 1 ianuarie, fiind prevăzutră într-un act normativ separat.