Bugetele instituţiilor statului, aprobate de comisiile reunite
Pentru ministerul sănătăţii a fost acceptat un amendament care majorează fondurile alocate unităţilor de primiri urgenţe cu 900.000 de lei.
30 Noiembrie 2013, 10:06
Bugetele instituţiilor statului şi ale ministerelor au fost aprobate, vineri seară, de Comisiile reunite de buget - finanţe, majoritatea în forma propusă de guvern.
Amendamentele admise vizează majorări şi redistribuiri de bugete, sumele suplimentare fiind retrase din bugetul ministerului finanţelor.
Pentru Ministerul Sănătăţii a fost acceptat un amendament care majorează fondurile alocate unităţilor de primiri urgenţe cu 900.000 de lei.
Marea parte a ordonatorilor de credite au acceptat bugetele primite, cu toate că unii dintre ei aşteaptă rectificările de anul viitor, în speranţa că vor primi mai mulţi bani.
Ministrul economiei, Andrei Gerea, susţine că fondurile alocate ministerului său, cu un impact deosebit în dezvoltarea economiei naţionale, vor fi folosite inclusiv pentru relansarea industriei de apărare.
"Industria de apărare va fi beneficiara unei noi strategii, toate contactele pe care le-am avut în ultima perioadă cu delegaţii străine au avut inclusiv referiri la industria de apărare şi sperăm revitalizarea ei în toate domeniile" a precizat Andrei Gerea.
Bugetul ministerului economiei a fost adoptat cu ajutorul majorităţii USL, aşa cum s-a întâmplat, de fapt, cu întregul proiect de buget prezentat de guvern, fără ca principalul oponent, PDL, să îşi impună vreun amendament.
Comisiile au aprobat bugetele Agerpres, SRR şi SRTV
Aviz favorabil a primit şi bugetul Administraţiei Prezidenţiale, deşi niciun reprezentant al Preşedinţiei nu a participat la şedinţă.
Comisiile reunite vor întocmi luni rapoartele finale, iar marţi, întregul proiect de buget va intra în dezbaterea plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Fostul ministru de finanţe, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu susţine că au fost multe amendamente depuse de către PDL, care ar fi fost acceptate de către colegii de la USL, dacă acestora li s-ar fi permis "să voteze liber" amendamentele respective.
"Ne pare rău că am venit cu amendamente pentru a stimula creşterea economică, pentru a stimula crearea de locuri de muncă, pentru a stimula consumul, pentru că economia este blocată, cetăţenii plătesc impozite mai mari, deci va fi un buget al sărăciei, un buget care nu ne va crea dezvoltare" a precizat Gheorghe Ialomiţianu.
Reprezentanţii PDL au avertizat că juriştii din partid vor căuta eventuale elemente de neconstituţionalitate în Legea Bugetului, pentru a putea trimite o contestaţie la Curtea Constituţională.