Bugetarii concediaţi apelează la tribunal
Mulţi dintre bugetarii care şi-au pierdut slujbele recurg la instanţele de judecată pentru a-şi recâştiga drepturile, reclamând modalitatea de selecţie a angajatorului.
Articol de Cora Enache, 11 August 2010, 19:19
Din ce în ce mai mulţi bugetari concediaţi recurg la justiţie pentru a-şi recâştiga posturile.
Nemulţumirile oamenilor sunt legate şi de modalitatea de selecţie a angajatorului.
Disponibilizările fac parte din programul de reducere a cheltuielilor bugetare, demarat de Guvern, la cererea Fondului Monetar Internaţional, care a condiţionat astfel acordarea tranşelor periodice din împrumutul contractat de România.
La instituţiile subordonate Ministerului Muncii, de exemplu, sindicatul a contestat în instanţă documentele prin care se hotărăşte concedierea a 2.500 de oameni.
Liderul sindical Ingrid Iordache spune că angajaţii sunt supuşi la abuzuri şi că, în ultimii ani, aproape toate drepturile acestora au fost câştigate prin intermediul instanţelor de judecată.
"Nu este posibil ca luni dimineaţa să se emită notificări oamenilor să se prezinte la concurs în data de 10, adică marţi, în condiţiile în care metodologia aceea, emisă prin ordin al ministrului, stabilea clar că trebuie să existe cel puţin trei zile înaintea concursului de a afişa tematică şi subiecte", a declarat Ingrid Iordache.
Mai mult decât atât, liderul sindical spune că există situaţii în ţară în care participanţii la concursuri primesc preavize care nu ar respecta termenii prevăzuţi de lege.
"Ieşind de la concurs, oamenii au primit chiar şi preavizele, pe motiv că ei nu mai au timp să dea preavizele după concurs, pentru că nu se mai încadrează în termenul de 30 de zile. Deci sunt încălcări flagrante ale legii chiar de către cei care ar fi trebuit să o aplice şi, în speţă, Ministerul Muncii".
Autorităţile spun că disponibilizările "sunt legale"
Pe de altă parte, reprezentanţii instituţiilor publice spun că disponibilizările se fac în condiţii legale şi după discuţii cu sindicatele.
Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Vaslui, Adrian Cârlan, va rămâne fără 11 subordonaţi din 59 câţi are acum. El spune că mai mulţi angajaţi vor primi preaviz.
"În urma probei scrise, sunt persoane care vor intra sau nu la oral, iar cei care n-au primit acel barem de a ajunge la oral, cu siguranţă, vor primi preaviz. Au avut chiar mai bine de 48 de ore să se poată pregăti".
Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Vaslui mai spune că persoanele care lucrează în cadrul agenţiei cunoşteau legislaţia şi bibliografia respectivă şi că este puţin probabil să invoce ca scuză că n-au avut timp să se pregătească.
Guvernul a asumat într-o scrisoare adresată Fondului Monetar Internaţional că va concedia 74 de mii de bugetari până la sfârşitul lui 2010.
Anul viitor ar urma să fie daţi afară, potrivit înţelegerii cu FMI, încă 27 de mii de oameni.