Bugetarii ameninţă cu greva pe termen nelimitat
Discuţiile dintre guvern şi sindicate nu au avut efectul aşteptat de către niciuna din părţile implicate.
Articol de Ionuţ Dragu, 05 Octombrie 2009, 15:39
Peste 750.000 de salariaţi din învăţământ, sănătate şi administraţie publică au intrat luni în grevă generală de o zi. În şcoli unele cadre didactice s-au prezentat la ore dar nu au predat, iar alţi profesori au făcut ore extraculiculare. În sănătate s-au asigurat numai cazurile de urgenţă. Care a fost situaţia în mai multe judeţe spun corespondenţii Radio România aici.
După discuţiile iniţiate de ministrul interimar al muncii, Gheorghe Pogea, liderii Federaţilor Sindicale din Alianţa Bugetarilor au declarat că vor continua acţiunile de protest. Aceştia au declarat că sunt dispuşi să se ajungă şi la greva generală pe termen nelimitat, întrucât nu a fost rezolvată nicio revendicare, în urma discuţiilor.
Potrivit premierului Emil Boc, salariile actuale ale angajaţilor de la stat nu vor fi diminuate după aplicarea legii salarizării unitare
În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Alianţei Bugetarilor, premierul Emil Boc a explicat, din nou, că salariile actuale ale angajaţilor de la stat nu vor fi diminuate după aplicarea legii salarizării unitare. În plus, şeful guvernului a precizat că deocamdată nu sunt probleme cu plata salariilor bugetarilor, a pensiilor sau a ajutoarelor sociale şi a invitat liderii sindicali să continue negocierile. "Nu avem 39 de legi, avem o singură lege a salarizării unitare şi le-am făcut şi propunerea partenerilor sociali că, dacă ei, într-o săptămână sau într-o lună, îmi fac o nouă ierarhizare a grilelor din România, ţinând cont de resursele bugetare pe care le avem şi toată lumea semnează pe acea grilă, eu sunt dispus să o promovez.
Iniţiatorul discuţiilor, ministrul interimar al muncii, Gheorghe Pogea a declarat că propunerea pe care a făcut-o reprezentanţilor sindicali este dialogul social real dar şi intensificarea dialogului la nivelul ministerelor pentru că multe probleme pot fi rezolvate la nivelul acestora. Gheorghe Pogea a subliniat că dialogul trebuie să ţină cont de realitatea economică, cea care a afectat sectorul privat şi care asigură veniturile statului.
Ministrul finanţelor nu a uitat să menţioneze că toate soluţiile şi nemulţumirile trebuie să aibe în vedere evoluţia sectorului bugetar, începând de la numărul de salariaţi, sporuri, cheltuielile de functionare ale statului care "sunt nepermis de mari". "Nu putem fi decuplaţi de ceea ce se întamplă în sectorul privat" a declarat Gheorghe Pogea care a adăugat că trebuie găsit "un echilibru între situaţia economică a României şi nevoile fiecăruia".
Greva generală din sectorul bugetar, de luni, va fi urmată de un protest a peste 20 de mii de salariaţi, miercuri, în Piaţa Victoriei din Capitală.
Anunţul a fost făcut de preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu. Ei cer un salariu minim pe economie, la nivel naţional, de 740 de lei în 2010, refacerea grilelor la Legea de salarizare unitară, susţinerea unităţilor economice, crearea de locuri de muncă şi protecţia lucrătorilor. Sindicaliştii speră ca, prin aceste proteste, să convingă executivul să înceapă un dialog social, al cărui rezultat să fie "vizibil într-o săptămână, cel mult o lună".