Buget "fără creşteri de pensii sau salarii în 2012"
Proiectul de buget pregătit de guvern prevede îngheţarea pensiilor şi a salariilor pe întreaga perioadă a anului viitor, iar contribuţiile sociale se vor menţine la acelaşi nivel.
Articol de Cătălina Creţu, 11 Noiembrie 2011, 18:50
Proiectul de buget pregătit de guvern prevede îngheţarea pensiilor şi a salariilor pe întreaga perioadă a anului viitor.
Şi contribuţiile sociale se vor menţine la nivelul actual, fără a exista în proiectul de buget vreun indicator privind o eventuală scădere a acestora.
Şi contribuţiile sociale se vor menţine la nivelul actual, fără a exista în proiectul de buget vreun indicator privind o eventuală scădere a acestora.
Guvernul nu intenţionează nici achitarea salariilor pentru bugetari câştigate în instanţă, banii urmând să fie restituiţi în tranşe trimestriale egale, până la finele anului.
De asemenea, executivul intenţionează să reducă din alocaţiile bugetare pentru jumătate din ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru parlament.
Premierul Emil Boc a precizat că bugetul pe anul următor a fost construit pe un deficit de 1,9% şi pe o creştere economică prognozată de 2,1%.
"Am spus-o de la început că nu vom aborda bugetul pentru 2012 în termeni electorali. Nu ne-am repezit la majorări de salarii şi pensii până nu suntem siguri că aceste lucruri pot fi făcute dacă economia permite şi contextul european nu se va înrăutăţi.
"Deci, dacă nu se înrăutăţeşte, va fi posibilitatea să putem vorbi de o anumită majorare de salarii şi pensii în limite raţionale şi decente în partea a doua a anului, după prima evaluare pe care o vom avea în luna aprilie-mai cu Comisia Europeană, când vom putea şti dacă situaţia pentru 2012 merge pe scenariul optimist sau merge pe scenariul pesimist", a declarat premierul Emil Boc.
El a subliniat că decizia privind forma finală a proiectului va aparţine guvernului, după parcurgerea etapelor dialogului social.
Creştere "cu 13,5% a veniturilor"
Bugetul de stat pentru anul viitor a fost construit pe un deficit de 17 miliarde de lei, cu venituri de 95 de miliarde de lei, în creştere cu 13, 5% faţă de încasările prognozate pentru acest an şi cheltuieli totale de 112 miliarde de lei, similare cu nivelul din acest an.
Având în vedere cifrele de deficit şi creşterea economică convenite de guvern cu FMI, deficitul pe bugetul consolidat ar trebui să se situeze la 12 miliarde de lei, cu 5 miliarde de lei mai puţin decât deficitul bugetului de stat.
Guvernul va tăia pentru anul viitor din alocaţiile bugetare pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru parlament, comparativ cu fondurile din acest an.
Va majora însă bugetele administraţiei prezidenţiale şi serviciilor de informaţii.
Proiectul de buget pregătit de guvern prevede îngheţarea pensiilor şi a salariilor pe întreaga perioadă a anului viitor, pentru susţinerea plăţii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 de miliarde de lei.
Valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost îngheţat încă din 2009, fără referiri la o eventuală majorare a acestuia în partea a doua a anului viitor.