Bucureştiul este unul dintre cele mai aglomerate oraşe din Europa
În aceste condiţii, o soluţie ar fi utilizarea unor mijloace alternative de transport.
Articol de Iulian Olescu, 30 Aprilie 2019, 10:17
Bucureştiul este unul dintre cele mai aglomerate oraşe din Europa din punct de vedere al traficului, iar numărul de autovehicule a continuat să crească semnificativ în ultimii ani.
Aşa se face că o călătorie cu maşina în Capitală durează în medie cu 50 la sută mai mult decât în condiţii normale, relevă un studiu recent.
Dincolo de timpul pierdut, aglomeraţia în trafic agravează şi poluarea, care depăşeşte nivelul maxim recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În aceste condiţii, o soluţie ar fi utilizarea unor mijloace alternative de transport, după cum transmite Iulian Olescu.
Reporter: Evoluţiile demografice de la nivel global, caracterizate de creşterea populaţiei lumii la peste 8 miliarde de locuitori până în 2025, de majorarea speranţei de viaţă şi a puterii de cumpărare şi de tendinţa semnificativă de urbanizare, conduc la creşterea aglomeraţiei şi a poluării şi, implicit, la nevoia de mobilitate, o mobilitate bazată tot mai mult pe vehicule electrice şi autonome şi pe partajarea acestora - relevă studiul privind impactul dezvoltării aplicaţiilor de mobilitate urbană realizat de PwC Romania.
Bogdan Belciu, partener în cadrul companiei şi coordonator al analizei, spune că, deşi porneşte de la o bază mică, stocul de vehicule electrice creşte rapid, iar vehiculele autonome aflate acum în fază de testare vor ocupa o pondere tot mai mare în următorii 10-20 de ani, la fel şi maşinile conectate fie direct din fabricaţie, fie prin intermediul unor platforme online.
Bogdan Belciu: Noi estimăm că stocul de vehicule din Europa va scădea cu aproape 28%, comparativ cu anul 2017, până în anul 2030, la nivel net, printr-o creştere semnificativă a ponderii maşinilor partajate, ceea ce va duce ca numărul de vehicule conduse personal să se reducă la sub 50% din stocul total de vehicule.
Reporter: Aşadar, deşi populaţia este în continuă creştere, tendintele legate de mediu, aglomerare urbană şi celilaţi factori macrodemografici vor determina oamenii să încerce să folosească cât mai partajat mijloacele de transport, inclusiv vehiculele proprii, şi să utilizeze cât mai mult mijloacele de transport în comun.