Bucureştiul este gazda unui important summit regional
Summitul "Iniţiativei celor Trei Mări" se va desfăşura pe parcursul a două zile şi urmăreşte promovarea cooperării economice şi dezvoltarea interconectivităţii în regiune.
Articol de Oana Bâlă, 17 Septembrie 2018, 12:26
Bucureştiul este, de astăzi, gazda unui important summit regional, la care participă şefi de stat din Europa Centrală şi de Est şi preşedinţi ai unor instituţii financiare internaţionale.
Summitul "Iniţiativei celor Trei Mări" se va desfăşura pe parcursul a două zile şi urmăreşte promovarea cooperării economice şi dezvoltarea interconectivităţii în regiune.
În premieră se va desfăşura şi un forum de afaceri cu peste 600 de participanţi. La summit va veni şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar preşedintele american, Donald Trump, a adresat un mesaj.
Summitul de la Bucureşti urmărește, în primul rând, exprimarea susținerii politice a statelor participante la Inițiativă cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare între domeniile energiei, tranporturilor și digital.
Are în vedere, totodată, crearea unei rețele a camerelor de comerț, dar și înființarea unui fond de investiții.
În marja summitului va avea loc prima ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.
Obiectivul acestuia este să stimuleze inițiativele de afaceri și investiții în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar și să abordeze factorii potențiali de creștere și inovare, cum ar fi întreprinderile mici și mijlocii sau incubatoarele de afaceri.
Președintele Klaus Iohannis va deschide Forumul de Afaceri și, ulterior, va participa la o sesiune plenară alături de omologii săi din Croația, Polonia, Austria, dar și de comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu.
Președintele SUA, Donald Trump, le-a transmis un mesaj participanților la forum, în care afirmă că o nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarera surselor de energie în întreaga regiune.
Pe de altă parte, Donald Trump a felicitat mai multe țări, printre care și România, pentru progresul înregistrat în construcția de infrastructură pentru gazoducte și a susținut că SUA sunt mândre să rămână parteneri prin exportul de gaz natural lichefiat în această regiune și prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri.
La summit, România intenţionează să promoveze şi să obţină susţinere financiară pentru mai multe proiecte, printre care crearea unei platforme digitale inteligente pentru monitorizarea apelor din bazinele hidrografice aflate în Europa Centrală sau un program privind dezvoltarea rutei feroviare Gdansk-Constanţa pentru utilizarea comercială, dar şi pentru transportul rapid al forţelor şi echipamentelor militare. Proiectele au fost aprobate de guvern la sfârşitul lunii trecute.