Bucureştiul "are nevoie de o lege de reorganizare a oraşului"
Arhitectul Augustin Ioan, profesor la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti spune că în Capitală este nevoie de o centralizare urbanistică şi că ar fi foarte bine să existe un singur buget.
05 Aprilie 2011, 19:26
Bucureştiul are nevoie de o lege care să reorganizeze oraşul, însă marea miză o va reprezenta reîmpărţirea sectoarelor, este de părere arhitectul Augustin Ioan, profesor la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti.
Augustin Ioan spune că este nevoie majoră de o centralizare urbanistică şi că ar fi foarte bine să existe un singur buget.
"În momentul de faţă avem şase bugeţele care se administrează în şase feluri diferite sau în câte feluri diferite de partide sunt cele de care aparţin primarii de sector şi care fiecare îşi impune sau nu o viziune proprie cu privire la priorităţile propriei sale parcele, ca să spun aşa, care să nu mai depindă tot timpul de scuze, nu am putut, nu m-au lăsat consilieri, nu m-au lăsat primarii de sector", a declarat Augustin Ioan într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.
Arhitectul subliază că în momentul de faţă toate sectoarele au puţin centru şi multe periferii şi aşa se şi votează "şi aşa se şi aleg primarii cu foarte puţin centru şi cu foarte puţină viziune şi cu foarte multă mahala".
Augustin Ioan spune că legea de reorganizare a Bucureştiului derivă din înfiinţarea districtului central sau al Bucureştiului vechi central în interiorul inelului istoric.
"Bunăoară, una dintre propunerile noastre era ca în astfel definitul Bucureşti vechi să nu se poată construi nimic public sau privat decât prin intermediul instituţiei concursului de arhitectură care în momentul de faţă nu este reglementat", spune arhitectul.
"Al doilea era ca 2% din orice investiţie publică sau privată în Bucureştiul vechi, deci în zona centrală, să meargă către lucrări de artă publică. Încă o dată, toate acestea ar trebui să derive din acest statut special pe care trebuie să-l aibă.
"În momentul de faţă nu îl are, uitaţi-vă este bulevardul Magheru, din cap în cap trece prin trei sectoare, fiecare cu problemele sale, sau bulevardul Ghencea, jumătate sectorul 5, jumătate sectorul 6. Deci nu se poate asfalta aşa ceva până la jumătatea străzii", a concluzionat Augustin Ioan.