Bucureşti - primul forum global pentru prevenirea terorismului nuclear şi radiologic
Se discută despre cele mai bune practici privind infrastructurile de detectare şi de utilizare paşnică a tehnologiei în acest domeniu.
Articol de Radiojurnal, 13 Noiembrie 2024, 22:58
Timp de trei zile, la Bucureşti se desfăşoară primul forum global pentru prevenirea terorismului nuclear şi radiologic. Invitaţi din întreaga lume discută despre cele mai bune practici privind infrastructurile de detectare şi de utilizare paşnică a tehnologiei în acest domeniu.
Astăzi, în deschidere, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, doamna Kathleen Kavalec, a susţinut că prin eforturi comune putem contribui atât la diminuarea acestui fenomen, cât şi la construirea unei lumi mai sigure pentru generaţiile viitoare.
Alina Stănuţă a urmărit evenimentul: Peste 200 de experţi din întreaga lume se află la Bucureşti pentru a discuta despre marile ameninţări pe care le reprezintă terorismul nuclear şi radiologic. Aceştia îşi propun să revitalizeze colaborarea internaţională, să consolideze capacitatea colectivă de a preveni, detecta, descuraja şi răspunde acestor atacuri.
Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, arăta în discursul său de deschidere că ameninţările terorismului radiologic şi nuclear nu ţin cont de frontierele naţionale şi trebuie abordate în mod colectiv: Mulţi dintre dumneavoastră aţi fost membri ai Iniţiativei Globale pentru combaterea terorismului nuclear, prin intermediul căreia am lucrat timp de aproape două decenii împreună cu Rusia în acest scop. Din păcate, invazia ilegală a Rusiei în Ucraina a făcut imposibilă continuarea cooperării în acest scop. Rusia a desfăşurat agresiunea împotriva Ucrainei sub o ameninţare nucleară marcată de acţiuni iresponsabile şi ameninţări de escaladare. Am văzut cum simpla ameninţare de escaladare nucleară pune în pericol stabilitatea internaţională. Rusia continuă să-şi folosească arsenalul nuclear pentru a genera dezbinare, riscând o escaladare deliberată sau neintenţionată.
Participanţii vor discuta, de asemenea, despre progresul în utilizările paşnice ale tehnologiei nucleare, un exemplu fiind dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni, inclusiv în România, la Doiceşti.