Bucătărie veche de 400 ani, descoperită în Cetatea Oradea
Bucătăria cuprinde cuptoarele, o chiuvetă veche de peste 400 de ani, cămara, precum şi urmele dulapurilor destinate adăpostirii veselei şi a dispozitivelor folosite de bucătarii acelor vremuri.
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 09 Martie 2011, 16:38
În timpul lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Oradea, monument arhitectonic medieval, a fost descoperită o bucătărie din Evul Mediu, aproape neatinsă.
S-au păstrat intacte cuptoarele, construcţiile de cărămidă pe care erau prinse mesele, o chiuvetă veche de peste 400 de ani în care se spălau vasele destinate preparării şi servirii hranei, cămara destinată păstrării alimentelor, precum şi urmele dulapurilor destinate adăpostirii veselei şi a dispozitivelor folosite de bucătarii acelor vremuri.
Administraţia Cetăţii Oradea a decis ca bucătăria medievală să fie restaurată şi păstrată “in situ”.
Ea va face parte din circuitul de vizitare a Cetăţii medievale orădene.
Cetatea medievală Oradea este în şantier de reabilitare, din iunie 2009 până în iunie 2015, printr-un proiect cu finanţare europeană.
Proiectul are ca scop introducerea în circuitul turistic naţional, regional şi internaţional a Cetăţii Oradea – centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural şi turism.
Lucrările se apropie de primul an de derulare efectivă a execuţiei şi scot la iveală diverse “surprize” de valoare istorică, dar cuprind şi lucrări de suprafaţă prin clădiri renovate, un teatru de vară aproape finalizat sau alei speciale de vizitare, care vor fi date în folosinţă în vară.
Audio: Descoperirile din Cetatea Oradea.