BSDA: cea mai mare expoziţie de tehnică militară din S-E Europei
În prezenţa ministrului apărării naţionale Mihai Fifor şi a ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, s-a deschis la Romaero Băneasa Expoziţia Black Sea Defense and Aerospace .
16 Mai 2018, 15:16
Aflată la a şaptea ediţie, expoziţia internaţională dedicată industriei de apărare găzduită de România a atras în acest an mai multe firme cu produse din domeniul tehnicii şi tehnologiei militare. Un răspuns clar pentru acest interes a fost piaţa din România mult mai atractivă după ce ţara noastră a decis să aloce doi la sută din produsul intern brut pentru apărare şi, din această bugetare, 40% fiind bani destinaţi achiziţiilor pentru Armată. Sau, s-o spunem pe de-a dreptul, banii alocaţi pentru înzestrarea Armatei au atras ca un magnet firmele internaţionale din domeniu. Dar, aşa cum a declarat ministrul apărării naţionale Mihai Fifor, târgul internaţional de la Romaero trebuie să consitutie prilejul încheierii unor parteneriate avantajoase pentru statul român şi nu numai. Parteneriate care, prin programe de off-set, ar urma să întoarcă, în urma achiziţiilor, sume importante destinate revigorării industriei naţionale de apărare. Pentru că, aşa cum preciza ministrul Mihai Fifor, România îşi doreşte să devină un hub regional pentru producţia şi dezvoltarea de tehnică şi tehnologie militară:
"2018 este al doilea an consecutiv în care Guvernul României alocă 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare. Din acest 2%, aproape 40% îl reprezintă cheltuieli dedicate înzestrării Armatei Române (...) Ne dorim foarte mult ca mare parte din aceste sume să se reîntoarcă în industria naţională de apărare. Acest lucru nu poate fi posibil decât prin parteneriate încheiate între companii de specialitate din domeniu şi reprezentanţii industriei naţionale de apărare, prin cooperare industrială şi transfer tehnologic, transfer de know-how, astfel încât un deziderat major al Guvernului României să poată fi pus în practică şi mă refer aici la transformarea industriei naţionale de apărare şi a României, desigur, într-un hub regional pentru înzestrarea cu echipamente militare.
Nu există niciun fel de dubiu că Guvernul României s-a angajat să continue să aloce 2% din Produsul Intern Brut pe întreaga durată a mandatului său, că există determinare politică pentru ca aceste sume să fie alocate până în 2026 cel puţin, că toate programele majore de înzestrare ale Armatei României vor fi duse la îndeplinire, iar lucrul acesta nu va putea decât să readucă la viaţă industria naţională de apărare şi să modernizeze Armata României pentru a putea face faţă oricărei provocări, indiferent de natura acestei provocări".
Mesajul Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis a fost prezentat de consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Constantin Dudu Ionescu. Un deziderat subliniat şi de Preşediţia României este cooperarea cu firmele străine din domeniul apărării atât pentru înzestrarea Armatei României cât şi pentru susţinerea industriei naţionale de apărare:
"Cu prilejul deschiderii oficiale a expoziţiei Black Sea Defense & Aerospace, felicit organizatorii pentru iniţiativă şi transmit un bun venit participanţilor. Salut acest eveniment şi mă bucur că a devenit un reper în calendarul manifestărilor de profil. Este semnificativă organizarea sa în România, având în vedere obiectivele strategice de securitate ale ţării noastre. Îmi exprim speranţa că cea mai mare expoziţie de apărare, securitate naţională, securitate privată şi industrie aeronautică va crea contextul favorabil pentru iniţierea unor forme de colaborare pentru înzestrarea armatei între ofertanţi străini şi firmele din România".
Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, a subliniat reputaţia de care se bucură această expoziţie:
"Acesta este singurul târg internaţional din România care are certificare oficială din partea Departamentului Comerţului al Statelor Unite. Şi asta recunoaşte calitatea participanţilor şi a companiilor... Dar şi entusiamul pe care îl aduceţi la această expoziţie. Mi s-a spus că sunt aproximativ 250 de companii prezente la acest târg internaţional. Printre ele se află mai mult de 50 de firme americane. Vă rog să profitaţi de această ocazie pentru a vă informa despre produsele, serviciile şi capabilităţile pe care aceste companii americane le oferă".
După ceremonia de deschidere a târgului internaţional de tehnică militară, ministrul apărării naţionale Mihai Fifor a făcut declaraţii de presă, ocazie cu care s-a referit din nou la proiectele importante de înzestrare pentru Armata României. Domnia sa s-a referit la achiziţiile de aeronave, ce vor implica fabricile specializate de la Braşov şi Bacău dar a oferit şi informaţii în premieră. Este vorba de înzestrarea Forţelor Navale Române cu submarine, proiect de achiziţii ce va urma procedura impusă de aprobarea în CSAT şi Parlament dar şi de achiziţia de baterii de artilerie pentru zona de coastă a Mării Negre, proiect ce urmează să fie prezentat sprea aprobarea Guvernului săptămâna viitoare.
Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2018 se desfăşoară între 16 şi 18 mai şi reuneşte, la Romaero, peste 270 de expozanţi din peste 25 de ţări.
La BSDA participă unii dintre cei mai mari contractori din domeniul apărării, securităţii, securităţii cibernetice şi aeronauticii, precum Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics, General Dynamics European Land Systems, Harris, Bell, Textron, L3 Technologies, FLIR Systems, Rockwell Collins, Elbit Systems, Rafael Advanced Defense Systems, Thales, Airbus, Naval Group, MBDA Missile Systems, Damen Shipyards, Fincantieri, Leonardo Company, Nurol Makina, STM, Rheinmetall, IVECO, Jeep, BMW Motorrad, Romarm, Romaero, Aerostar SA, Rom Tech, Pro Optică, UTI, Rohde&Schwarz.
Pe durata evenimentului vor avea loc demonstraţii şi va fi expusă tehnica din dotarea Armatei României, a Forţelor Armate ale SUA şi a Ministerului Afacerilor Interne.
Primele două zile sunt dedicate oficialităţilor, vizitatorilor profesionişti şi oamenilor de afaceri, iar în ultima zi expoziţia este deschisă şi publicului larg.