Briefing de presă după prima ședință a guvernului Ciolacu(TEXT + VIDEO)
Articol de Radio România Actualităţi, 15 Iunie 2023, 21:03
Marcel Ciolacu: Bună seara. Mă bucur să vin din nou în fața dvs. de data aceasta ca premier al României, după prima ședință de guvern, împreună cu colegii mei am venit direct după ce am depus jurământul și am dat prima ordonanță de organizare a guvernului. De asemenea, am dat colegilor mei primele drafturi de ordonanțe pe care vrem să le citim în următoarea ședință de guvern, ca să putem să le aplicăm cât mai urgent. Este vorba de reducerea prețurilor la alimentele de bază, sprijinirea procesării de alimente, schema de susținere a industriei materialelor de construcții, plus introducerea energiei verzi în firmele agricole.
Toți funcționarii statului român trebuie să înțeleagă că avem nevoie de performanță în administrație. Statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou, iar asta este valabil de la nivel de ministru până la nivelul funcționarilor de execuție. În acest moment, la Guvernul României și la toate ministerele de linie am anunțat că intrăm într-un regim de mobilizare generală. Avem de livrat ținte și jaloane din PNRR și nu putem rata nimic: pensiile speciale, legea salarizării, managementul companiilor de stat.
Mandatul acestui guvern este despre reforme și economie, mai concret, despre cum facem ca economia să producă mai multă valoare și locuri de muncă, iar rezultatele să se vadă concret în buzunarele oamenilor. De aceea, în fiecare ședință de guvern veți vedea că avem ca agendă noi măsuri de stimulare economică, însă primul și cel mai concret rezultat al unei guvernări bune este ca inflația să scadă, oamenii să simtă asta în prețurile unor produse de bază. Asta vrem să facem imediat și să acționăm încă de săptămâna viitoare.
Alături de acest demers avem alte măsuri țintite pentru a susține agricultura, construcțiile și energia. Din punctul meu de vedere, sunt domeniile care fac diferența pentru oameni.
Cu îngăduința dvs. o să invit pe colegii mei, în primul rând pe dl. ministru de la economie, dl. Radu Oprea, și pe urmă pe noul ministru al finanțelor, pe dl. Marcel Boloș, să intre în detaliu cu toate aceste lucruri. Vă mulțumesc mult, o seară plăcută.
Radu Oprea: Bună ziua. Așa cum a spus și dl. prim-ministru Marcel Ciolacu, astăzi a fost aprobată ordonanța de urgență prin care se reorganizează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Așa că în prima ședință de guvern vom putea să venim în primă lectură cu ordonanțele de urgență care se vor referi la schema de stimulare a industriei materialelor de construcții, cu schema de sprijin pentru industria alimentară, pentru procesare.
Sunt câteva principii pe care le-ați văzut și în programul de guvernare și care au fost enunțate. Se referă la patriotismul economic, la dezvoltarea producției în România, la întregirea lanțurilor valorice, pentru că una dintre primele cauze care au generat inflația a fost tocmai aceasta a precarității lanțurilor de aprovizionare. Și atunci, dacă ne-am propus să luptăm cu prețurile, mai multă producție în România înseamnă competiție mai mare și va însemna prețuri scăzute. Deci inflația se va diminua.
Sunt două domenii importante. Ne-am uitat cu foarte mare atenție în datele statistice și am văzut că industria construcțiilor - construcțiile au generat creștere stabilă în PIB anul trecut, chiar dacă am văzut, spre exemplu, scădere pe producția industrială în ultima perioadă - şi atunci ne propunem să redresăm, să echilibrăm balanța comercială prin a produce cât mai multe materiale de construcții în România. Vă dau doar câteva cifre, dacă vreți, peste 8 miliarde de euro a însemnat deficitul pe balanța... importurile pe materiale de construcții. Am importat peste jumătate din ceea ce folosim, până la aproape 70%, și este o industrie care generează 420.000 de locuri de muncă și ne propunem să mai aducem cel puțin 20, să mai creăm cel puțin 20.000 de locuri de muncă noi. Mai multe detalii despre schemă, ce înseamnă ea, cu bunăvoința dvs, după ce vom avea prima lectură și după ce va intra în circuitul de avizare, astfel încât toți colegii să-și poată spune părerea despre această schemă de ajutor de stat, inclusiv va urma și notificarea comisiei, bineînțeles. Pentru produsele agricole, cu toții ne dorim să avem produse agricole mai ieftine și, de ce nu, și cele care sunt procesate să se întâmple acest lucru în România. Știm exemplele în care exportăm materie primă și importăm produsul deja prelucrat, iar lucrul acesta trebuie să se întâmple aici, în România, pentru a avea o calitate mai bună, locuri de muncă bine plătite în România - peste 120.000 de locuri de muncă sunt în această industrie, peste 10.000 de companii, dintre care 8.000 sunt microîntreprinderi, până la nouă salariați, deci generează locuri de muncă și va putea să genereze în continuare și, de asemenea, lupta cu inflația și cu scăderea prețurilor devine o certitudine atunci când ai mai multe produse prelucrate în România. M-aș opri aici și îl invit pe dl. Boloș să spună câteva cuvinte.
Marcel Boloş: Mulțumesc. Așa cum dl. prim-ministru a anunțat, obiectivul pe care îl avem pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung este acela de a asigura o creștere economică sustenabilă și, din această perspectivă, așa cum a precizat dl. ministru și cum a prezentat și dl. prim-ministru, pe zona de industrie alimentară și pe ceea ce înseamnă materiale de construcții și industria de construcții, care sunt importante pentru noi în această perioadă, deoarece în paralel implementăm o serie de proiecte de infrastructură de transport, aceste tipuri de scheme de ajutor de stat urmează să fie promovate și implementate în ședințele... și să fie aprobate în ședințele de guvern viitoare - este un prim pas pentru a avea o creștere economică sustenabilă, îndeosebi pe zona aceasta de investiții și mai ales în contextul în care pentru industria agroalimentară, dar și pentru cea din domeniul industria de construcții am avut scheme de ajutor de stat finanțate din fonduri europene.
Să ne amintim, luna mai 2022, în care am avut schema de microgranturi și granturi pentru capital de lucru destinată industriei agroalimentare și mai apoi, în luna octombrie 2022, de asemenea, o schemă de ajutor de stat în valoare de 150 de milioane de euro destinată industriei agroalimentare și iarăși alte 150 de milioane de euro pentru ceea ce înseamnă industria de construcții. Este un obiectiv important pentru România, cum am spus, un obiectiv pe termen scurt, dar și mediu și lung, care aduce un plus de valoare adăugată și, desigur, utilizarea fondurilor publice pentru astfel de scheme de ajutor de stat într-o zonă de activități economice cu un potențial pe care îl are economia națională - vorbesc atât de potențialul agricol, dar și partea de resurse minerale; acestea pot să dea un impuls sănătos pentru ceea ce înseamnă creșterea economică sustenabilă a României./avladucu
De asemenea, ținta de reducere a inflației este un alt obiectiv important pe care Guvernul României și l-a propus. Și aici, fiind vorba de un mix de politici monetare și politică fiscală, probabil săptămâna viitoare vom avea întâlnirea inclusiv cu Banca Națională a României, așa cum este firesc să facem această armonizare de politici pentru obiectivul îndrăzneț de reducere a inflației și a trece la inflație cu o singură cifră, iar setul de măsuri pe care urmează să îl promovăm în acest sens, de asemenea, va fi discutat și aprobat în ședință de guvern.
Sigur, n-aș putea să nu amintesc și de obiectivul de consolidare fiscal-bugetară, pe care l-am anunțat și la audieri. Noi avem o țintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB, pe care îl avem ca și angajament față de Uniunea Europeană, și este un obiectiv care face parte din criteriile de aderare la zona euro, care cred eu că este un obiectiv de țară extrem de important, la care trebuie să ne gândim din timp și pe care trebuie să îl avem în vedere. Cred că urmează sesiunea de întrebări, nu?
Reporter: Bună ziua! Adrian Vasilache de la Hotnews. Premierul Ciolacu a anunțat o urgență maximă la începutul ședinței de guvern, o schemă de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază, pe întreg lanțul, până la raft. Ne puteți da detalii, pentru că nu ați spus nimic despre această schemă, care e urgență maximă.
Radu Oprea: Este o schemă pe care o lucrăm împreună cu ministrul agriculturii, de aceea nu am dat detalii despre ea. O veți vedea în primă lectură, în prima ședință de guvern, și atunci vom veni cu mai multe detalii despre ea. În acest moment, schema... proiectul ordonanței de urgență, din punctul nostru de vedere, este în lucru, este deja redactat, aș putea să vă spun, însă, până nu ne consultăm și cu ceilalți colegi din guvern, astfel încât să putem să avem și de la ministrul finanțelor, dacă vreți, punctul de vedere de la ministrul justiției, nu vă pot da detalii astăzi.
Reporter: Dacă este redactată, ne puteți spune măcar la ce vă gândiți, ce alimente de bază? E o schemă de ajutor de stat? Ce sursă de finanțare va avea, dacă tot este redactată să...
Radu Oprea: Este vorba despre reducerea pe tot lanțul a adaosurilor comerciale și este o chestiune care trebuie discutată înainte, inclusiv cu toți, toate lanțurile de retaileri, cu producătorii. Deci, în momentul acesta avem draftul redactat, începem acest dialog. În prima ședință de guvern, veți primi mai multe detalii.
Reporter: Dar cum se va întâmpla? Nu puteți... ?
Radu Oprea: Până săptămâna viitoare vă rog să ne lăsați să ne consultăm cu partenerii sociali. Așa este normal să facem. Așa am făcut întotdeauna, cu toate măsurile pe care le-am luat. Am avut consultări și apoi am venit în fața dvs. Nu are rost să dăm drumul și să naștem speculații atâta timp cât nu am avut dialogul plin pe care trebuie să îl avem cu cei care sunt direct vizați de aceste măsuri. Beneficiarii finali sigur că vor fi cetățenii României, toți consumatorii din România.
Reporter: Și ținta de inflație cu o singură cifră este pentru acest an?
Marcel Boloş: Ținta de inflație cu o singură cifră este, așa cum a anunțat domnul prim-ministru, până la sfârșitul acestui an, obiectiv pe care îl are Guvernul României.
Reporter: Bună seara, Silvian Trandafir. Domnule ministru al finanțelor, o întrebare. Am văzut acum ce s-a adoptat în ședința de guvern, faptul că viceprim-ministrul Marian Neacșu a primit atribuții de a da aviz pe toate actele normative care vizează impactul bugetar. Ce înseamnă acel aviz? Vorbim de aviz... recomandare sau un aviz care doar arată, nu știu, își dă cu...
Marcel Boloș: Avizul are... este reglementat prin lege și ce se stabilește la nivelul unui act normativ urmează cursul firesc de avizare, care este procedurat, nu e nimic nou, se practică această formă de avizare...
Reporter: Deci în cazul în care e negativ, nu schimbă cu ceva?
Marcel Boloş: Dacă un aviz este negativ, atunci prim-ministrul României are competența și a poate să aprobe un act normativ chiar dacă, să zicem, unul dintre ministerele avizatoare l-a... Dar nu prea se ajunge în astfel de situații pentru a se lua o decizie.
Reporter: Am înțeles. Şi o ultimă întrebare: în planul de guvernare aveți o creștere economică de 4,2%, chiar dacă avem mai multe instituții financiare care arată creșteri de 2,4-2,8%. De ce?
Marcel Boloş: Acum, măsurile anunțate de către domnul prim-ministru și cele care vor fi inițiate de către Ministerul Economiei ar trebui să ducă la această creștere economică. Și este limpede că noi, ca guvern, trebuie să corectăm trendul acesta de creștere economică pe care îl avem în prezent. Este foarte important să reușim să trecem la creșterea economică sustenabilă pentru a duce plus de valoare adăugată în economie. Aici, practic, dacă Comisia Europeană a revizuit creșterea economică a României la 2,8% din PIB, se bazează pe componentele PIB - cele trei componente ale PIB: consum, investiții și cheltuielile guvernamentale -, dar aici este foarte important ca România să poată să aibă creșterea economică bazată pe investiții. Aceasta este creșterea economică sănătoasă, neconjuncturală și căreia trebuie să ne subrogăm. Viitorul nostru și sustenabilitatea finanțelor publice a României depind de felul în care guvernul implementează măsurile de creștere economică sustenabilă. Subliniez acest lucru, am spus și în audierile din comisie: e important să creăm aceste sinergii prezentate de domnul prim-ministru între investițiile private ale mediului de afaceri și investițiile publice. Să nu uităm că avem un volum de investiții publice, numai pentru anul 2023, de 112 miliarde lei - 7,2% din PIB -, care trebuie să-și producă roadele până la sfârșitul anului, și e important ca noi să avem măsurile coerente încât să ne atingem ținta de creștere economică fixată prin programul de guvernare.
Reporter: Cătălina Mănoiu, Antena 3 CNN - Bună seara! Domnule Oprea, vă rog să ne explicați cum îi veți determina pe comercianți să reducă aceste adaosuri pe care ei le practică. Ar putea primi un ajutor de la stat și ar fi condiționați să reducă aceste taxe suplimentare?
Radu Oprea: Cu bunăvoința dvs. vă voi răspunde, așa cum am răspuns și la întrebarea anterioară a colegului, că în prima ședință de guvern, atunci când vom veni cu această ordonanță în primă lectură, vom da detalii despre mecanism. Primul lucru pe care îl facem, așa cum este corect, este să consultăm pe cei direct interesați, adică producătorii, comercianții, rețelele de supermarketuri, hipermarketuri. Întâi vom avea această discuție și apoi vom veni cu o formă finală în guvern.
Reporter: Cu permisiunea dvs., aş insista totuși puțin și v-aș întreba cum anume îi veți convinge să renunțe practic la profitul pe care îl au? Pentru că asta cereți.
Radu Oprea: Sunt câteva produse de bază unde întotdeauna poți găsi, prin dialog, soluții, și eu cred în lucrul acesta și veți vedea forma ordonanței după ce va fi în primă lectură în Guvern.
Reporter: Am asistat și la o reducere a prețului la lapte pentru șase luni; a fost în vigoare un acord. Este ceva similar, gândiți un mecanism similar?
Radu Oprea: Vă voi da detalii în prima ședință, după ce va fi în primă lectură în ședința de guvern, pentru că, așa cum am spus - și insist pe acest lucru -, este mecanismul normal pe care trebuie să-l avem: întâi să discutăm cu cei care sunt direct interesați, vor fi, se vor regăsi în mecanismele acestea din ordonanța de urgență, iar apoi vom veni în fața dvs. și vom da toate detaliile, negreșit.
Reporter: Domnule ministru Boloș, ați putea să ne precizați câți bani vor fi alocați pentru această schemă.
Marcel Boloş: Discutăm de schema de ajutor...
Reporter: ... pentru industria alimentară.
Marcel Boloş: Să vedem, cum spunea dl. ministru, propunerea pe care o vor avea dumnealor și, sigur, acest lucru îl veți afla în timp util.
Reporter: Vor fi bani de la bugetul de stat, bani europeni? Care este varianta, că de la bugetul de stat înțelegem...
Marcel Boloş: Dacă va interveni... se va pune problema unei scheme de ajutor de stat, atunci, așa după cum știm, sursele de finanțare pot să fie fondurile bugetului de stat din... în calitate de fost ministru al fondurilor europene, nu cred că se va putea aloca din fonduri europene o, să zicem, o sursă de finanțare în acest sens. Dar, așa cum a precizat dl. ministru, să avem un pic de răbdare pentru a vedea dacă se va face prin schema de ajutor de stat, prin alte forme de compensare a impozitelor pe consum cu nivelul de valoare adăugată pentru produse de bază. Aceasta este o discuție în sine, care, cu puțină răbdare va veni dl. ministru cu informațiile de rigoare suplimentare.
Reporter: Bună seara, Marina Cioacă, România TV. O întrebare pentru ambii miniștri în programul dvs. de guvernare și mai apoi l-am auzit chiar pe premier astăzi, în Parlament, spunea în felul următor, că veți declara război speculei. Ce măsuri veți lua concret în perioada imediat următoare, ceea ce înseamnă în următoarele zile, poate următoarele săptămâni?
Radu Oprea: Inclusiv această ordonanță despre care am vorbit mai devreme, de limitare a adaosurilor comerciale pe tot lanțul, vine să aducă prețurile pentru alimentele de bază într-o zonă de rezonabilitate pentru toți cetățenii României. Este una dintre măsuri. Sunt toate măsurile despre care o să vă vorbească probabil dl. ministru al finanțelor publice, pe care deja au început să fie implementate, cum sunt cele legate de casele de marcat, de legarea caselor de marcat, de facturare, de transport ș.a.m.d. Toate aceste măsuri eu cred că își vor face efectul și că vom vedea o colectare mai bună la ministerul pe care îl prezintă. Dar îl las pe dl. ministru pentru că nu este normal să vorbesc eu despre domeniul dumnealui.
Marcel Boloş: Acum, în ceea ce privește activitățile speculative, știm că ele apar conjunctural și în aceste perioade de timp conjuncturale există două tipuri de metode - metoda impozitării temporare; am avut astfel de situații, dacă ne aducem aminte, și știm cum a luat naștere fondul de tranziție energetică, da? Tot dintr-o activitate conjuncturală, tot cu metode de impunere permise de directiva Uniunii Europene în domeniul fiscalității și știm că într-un final lucrurile s-au liniștit.
Pe de altă parte, există și metodele acestea de constrângere, care pentru anumite activități din acestea conjuncturale și profituri speculative, pentru că se produc câștiguri în acele momente de timp pe nedrept în piață și există și aceste metode de constrângere care sunt de natură juridică, de această dată, și, sigur, aici, setul de măsuri de la, să zicem așa, măsuri de constrângere sub formă de... să zicem amenzi sau anumite alte tipuri de măsuri pe care le putem aplica le vom discuta cu Ministerul Justiției pentru a lămuri zona aceasta de măsuri de natură juridică pe care le putem pune în aplicare. Este nedrept ca aceste activități speculative să genereze aceste profituri și câștiguri speculative.
Și măsura impunerii a funcționat, chiar dacă pentru o perioadă limitată de timp s-a reușit ca în fondul de tranziție energetică să se adune sume importante de bani, care mai apoi au fost relocate spre zona de compensare a facturilor pentru populație și mediul de afaceri.