Brazi de Crăciun reîncarnaţi în panseluţe, la Galaţi
Adunaţi de la ghenele de gunoi, unde îi aruncă gălăţenii, brazii sunt transformaţi în compost şi, în cele din urmă, ajung să „renască” sub forma florilor de primăvară.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 09 Ianuarie 2014, 10:25
După sărbători, brazii de Crăciun din Galaţi nu se aruncă la gunoi, ci devin ... flori de primăvară
Deşi în majoritatea localităţilor din ţară, în această perioadă, brazii care ne-au împodobit casele, de Crăciun, ajung la gunoi, la Galaţi ei sunt refolosiţi şi, în cele din urmă, ajung să „renască” sub forma florilor de primăvară.
Adunaţi de la ghenele de gunoi, unde îi aruncă gălăţenii, angajaţii serviciului public de salubritate, Ecosal, îi duc la statţia de sortare unde, cu ajutorul unor utilaje performante, brazii sunt tocaţi, iar materia rezultată se transformă în compost.
Trecând prin mai multe etape – tocare, cernere, aşezare în brazde, întoarcere, udare – brazii de Crăciun se transformă în termen de trei luni în îngrăşământ pentru flori.
Compostul este folosit de Primăria Galaţi pentru florile şi spaţiile verzi publice, dar şi pentru cele din jurul blocurilor de locatari.
Din proces mai rezultă un tip secundar de compost, tot biodegradabil, care este folosit pentru acoperirea gropii ecologice de gunoi a oraşului.
Utilajele care transformă resturile vegetale în compost au fost achiziţionate în cadrul proiectului european Ispa, în valoarea de 23 de milioane de euro şi care a avut ca scop depozitarea ecologică şi colectarea selectivă a deşeurilor din oraş.
În afară de resturile vegetale care rezultă, anual, primăvara şi toamna din corecţiile de arbori din oraş, brazii de Crăciun reprezintă o importantă sursă de compost.
Luna trecută, numai în pieţele din Galaţi au fost vânduţi aproape 13.000 de brazi naturali, care, după sărbători, ajung la gunoi.
Anual, la staţia de sortare a Ecosal se obţin circa 1.000 de tone de compost din resturile vegetale.