Brățară dacică, recuperată recent, expusă la Muzeul Naţional de Istorie
Articol de Angela Cerven, 16 Aprilie 2025, 18:20
Începând de miercuri, 16 aprilie, poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie încă o brățară dacică de aur, recuperată de autoritățile judiciare române la sfârșitul anului trecut.
Piesa face parte dintr-un tezaur descoperit în zona sitului arheologic de la Sarmisegetuza Regia și traficat ilegal până a reușit să fie readus în țară.
"Este a 14-a brățară care este cunoscută din seria de brățări dacice jefuite prin braconaj din Munții Orăștiei, mai exact la Sarmisegetuza Regia. 13 zile au fost recuperate, 10 dintre ele sunt în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, trei au fost furate la tren și sperăm să fie recuperate pentru a doua. Povestea acestor brățări de aur a animat foarte multe gânduri de braconieri care au răscolit cetățile dacice și sperăm ca legislația să fie îmbunătățită, ca lucrurile astea să nu mai continue, pentru că acest braconaj este foarte dăunător, pentru că ne lipsește de cea mai importantă parte, adică povestea lor contextuală, care se poate reconstitui numai prin cercetarea arheologică, nu din anchetele polițiștilor și procurorilor", a spus Ovidiu Ţentea, manager interimar al Muzeului Național de Istorie.
Brățara dacică prezentată astăzi are aceleași caracteristici tehnice și stilistice precum celelalte brățări spiralice cunoscute până în prezent și este prezentată în zona Lapidarium a expoziției permanente a Muzeului Național de Istorie din capitală.
De mâine, ea va fi parte a expoziției Tezaur Istoric.