Braşovul se îmbracă în haine de sărbătoare
Zilele Braşovului au adus în centrul istoric un târg de flori şi unul de mesteşugari, dar şi concerte în piaţa sfatului şi la filarmonica Braşov.
Articol de Mariana Sebeni, Brasov, 20 Aprilie 2012, 14:57
Braşovul are deja un aer de sărbătoare, pentru că tarabele pline cu flori şi cu obiecte frumos mesteşugite manual de meşteri din zona Braşov dau un aer chic zonei centrale.
De la ora 18, braşovenii şi turiştii sunt aşteptaţi vineri în Piaţa Sfatului la un concert susţinut de trupa mandinga şi de ana lesko, pentru ca de la ora 19.00 să fim invitaţi la filarmonica pentru un concert aniversar.
Se împlinesc 20 de ani de la înfrăţirea braşovului cu oraşul japonez Musashino, aşa că orchestra filarmonicii din Braşov va fi condusă de la pupitru de dirijorul nipon Daisuke Soga.
Pentru sâmbătă sunt pregătite alte concerte în piaţa sfatului, în vreme ce opera din Braşov ne invită la Traviata, eveniment prins tot în cadrul zilelor braşovului.
Duminică însă, braşovenii şi turiştii vor avea parte de o zi cu adevărat specială, mai ales că şi vremea se va îmbunătăţi.
De la ora 11 şi jumătate suntem cu toţii invitaţi la Parada călare a junilor din shcheii Braşovului, aşa cum se întamplă de sute de ani în duminica tomii.
Parada din duminica tomii, prima după paşti închide sărbătoarea junilor, care începe la florii.
Junii tineri, cei bătrâni, albiorii, curcanii, junii roşiori, dorobanţi şi braşovecheni vor fi întâmpinaţi de braşoveni şi turişti pe traseul parcurs călare din Piaţa Unirii spre centrul Braşovului şi înapoi, până la Pietrele lui Solomon.
Parada are loc o singură dată pe an, iar junii îi vor saluta pe braşoveni cu tradiţionalul Hristos a Înviat.
Este singura zi din an în care vor purta straie de mare sărbătoare.
Nasturi din argint filigranat, cămăşi cu paiete cusute manual, căciuli de astrahan albe sau negre, ori pălării innobilate cu tricolor.
Caii pe care junii coboară din Schei în cetate vor fi împodobiţi şi ei.
Şi tradiţiile militare ale Braşovului vor renaşte duminică.
Braşovenii şi turiştii vor avea ocazia să-i descopere în Piaţa Sfatului, de la ora 11.00, pe cavalerii teutoni, pe ostaşii din epoca judelui primar Michael Weiss şi pe militarii care formau garnizoana habsburgică din perioada ocupaţiei.
Oamenii vor putea admira costumele şi armele oştenilor şi se vor putea fotografia în mijlocul lor.
De la Turnul Alb, vor fi trase salve de tun chiar în momentul în care alaiul Junilor călare va ajunge în Piaţa Sfatului.
Tot atunci, clopotul din turnul Casei Sfatului se va face auzit îndelung, iar trompeţii costumaţi în veşminte medievale vor interpreta cele trei melodii reprezentative pentru etniile care locuiesc în Braşov - un semnal maghiar, un fragment din opereta ''Crai Nou'' a lui Ciprian Porumbescu (pusa în scenă pentru prima oara la Braşov) şi un fragment din compoziţia ''Siebenburgen''.
Şi tot duminică, în aceeaşi piaţă a sfatului, de la ora 13 şi până la 19 comunităţile Braşovului îşi prezintă tradiţiile.
Mai multe ansambluri folclorice din comunităţile elenă, germană, maghiară şi rromă vor oferi un spectacol de muzică şi dans tradiţionale.