Braconierii, specie protejată în rezervaţia Miru-Bora
Pentru a rezolva problema braconajului, ONG-urile şi fundaţiile din zonă au apelat la ajutorul ministrului mediului, Laslo Borbely, în urma lipsei de cooperare a autorităţilor locale.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 20 Iulie 2010, 15:34
Zeci de animale din Rezervaţia Miru - Bora, din nordul judeţului Vâlcea, au fost victime ale braconajului în ultima lună.
Oamenii care stau la pândă să îi prindă pe cei vinovaţi se lovesc de reticenţa autorităţilor din Gorj în prinderea şi amendarea celor care recurg la acte de braconaj.
"Poliţiştii din Voineasa au fost foarte receptivi şi ne-au venit foarte repede în ajutor în momentul în care eram pe urmele braconierilor, însă cei din Gorj au venit numai după ce braconierii nu mai erau în zonă", a declarat Gheorghe Deaconeasa, preşedintele Fundaţiei Guard Forest.
Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei din Gorj susţin că au dat curs solicitărilor venite din partea colegilor lor din Voineasa-Vâlcea şi au realizat un control la toate maşinile care veneau dinspre rezervaţia Miru-Bora către staţiunea Rânca, fără însă a depista maşini sau persoane care să îi determine să ia anumite măsuri.
"Cei din Novaci au primit solicitarea din partea Poliţiei Voineasa prin care s-a cerut sprijinul în trafic, mai precis realizarea unui control în Pasul Urdele, însă nu au fost identificate persoane suspecte de braconaj sau produse rezultate în urma acestuia”, a precizat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.
Totuşi, cei care administrează rezervaţia Miru-Bora susţin că cei din Gorj au venit mult mai târziu decât le-a fost făcută solicitarea, motiv pentru care nu s-a reuşit prinderea persoanelor în cauză.
Adresă către ministrul Laslo Borbely
Fără sprijinul autorităţilor din Gorj, conducerile Sitului Parâng – Natura 2000 şi a Fundaţiei Guard Forest din judeţul Vâlcea au cerut ajutorul ministrului mediului, Laslo Borbely, pentru stoparea braconajului în zonă.
Reprezentanţii ONG-ului au apelat şi la reprezentanţii Direcţiei Silvice Vâlcea, dar şi ai Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea, însă aceştia au precizat că nu au putut da curs din lipsa personalului.
"Noi suntem subdimensionaţi şi nu am fi avut ce oameni să trimitem acolo. Mai mult, noi nici maşini de teren nu avem, însă vom încerca să ne alăturăm într-un fel acţiunii de stopare a braconajului în zona respectivă”, a precizat Călin Croitoru, directorul coordonator al ITRSV Vâlcea.
În adunarea de probe, Ion Sabău Pop din Târgu Mureş, avocatul Fundaţiei Guard Forest s-a arătat foarte dezamăgit de faptul că autorităţile a două judeţe alăturate nu cooperează pentru stoparea unor infracţiuni.
Mai mult, acesta s-a arătat revoltat de faptul că autorităţile închid ochii şi devin părtaşi la acţiunile braconierilor.
"Parcă sunt judeţe din două ţări şi nu pot să înţeleg de ce nu se ajută între ei pentru a stopa crimele acestea în rândul animalelor din această rezervaţie a judeţului Vâlcea, iar situaţia este generalizată căci în mai toate locurile se întâmplă la fel, însă ce am găsit aici, nu am mai întâlnit niciunde în această ţară”, a declarat Ion Sabău Pop.