Botoșani: Nicio condamnare pentru tăieri ilegale de păduri
Polițiștii botoșăneni spun că au constatat, în acest an, aproape 300 de contravenții la legislația silvică.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 29 Octombrie 2014, 12:03
Polițiștii au constatat, în acest an, aproape 300 de contravenții la legislația silvică, săvârsite în zone cu risc crescut, respectiv Blândești, Cristinești, Șendriceni, Pomârla, Ibănești, Suharău, Hudești, Curtești, Cristești, Corni, Vorona și Tudora.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botoșani, Daniela Gheorghiescu, de la începutul anului au fost desfășurate peste 600 de acțiuni și controale la fondurile silvice, în piețe, târguri, oboare, precum și pe căile de comunicație, fiind verificate 16 instalații autorizate de debitat material lemons și peste 500 de mijloace de transport.
„În primele 9 luni au fost sesizate un număr de 15 infracțiuni silvice prevăzute de legea nr. 46/2006- Codul Silvic, față de 22 înregistrate în perioada similară a anului precedent. S-a continuat urmărirea penală față de suspecți în 30 de cazuri și au fost constatate 97 de contravenții la legislația silvică și 165 la alte acte normative, aplicându-se amenzi în valoare de 101.000 lei”, a declarat Daniela Gheorghiescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.
Nimeni nu a fost închis pentru tăieri ilegale
Legea pedepsește furtul de masă lemnoasă cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă. Nicio persoană din județul Botoșani nu a fost trimisă după gratii pentru tăieri ilegale.
Fenomenul este greu de controlat, în condițiile în care un pădurar răspunde de 400 de hectare de pădure.
Fie că este de bună credință, fie comploteaza cu hoții, acesta plătește contravaloarea masei lemnoase dispărute nejustificat din fondul pe care îl are în pază și gestiune.
Este cazul unui pădurar de la Ocolul Sivic Mihai Eminescu, cantonul Agafton, anchetat disciplinar pentru 50 de mc de material lemnos tăiat ilegal din pădurile pe care le păzește.
„Datorită și neglijenței pădurarului, s-au înregistrat tăieri ilegale în volum de 50 mc, din care dânsul nu justifică 18 mc. Sigur, va da angajament de plată și va plăti. În paralel se va face și o anchetă disciplinară și se vor dispune măsuri” declară directorul Direcției Silvice Botoșani, Gheorghe Rusu.
Autoritățile din domeniul silvic susțin că vinovați sunt și localnicii care taie lemne pentru foc în prag de iarnă.
Județul Botoșani are circa 49.000 de hectare de păduri.