Botoșani: Gaură în bugetul hotelierilor după carantina forțată
Hotelierii din județul Botoșani au de recuperat 20.000 de euro de la persoanele care au fost carantinate forțat în perioada Stării de Urgență.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 17 Iunie 2020, 09:55
Hotelierii din județul Botoșani au de recuperat 20.000 de euro de la persoanele care au fost carantinate forțat în perioada Stării de Urgență. Teoretic, legea îi obligă pe cei care încălcau regulile izolării obligatorii și erau duși în centrele de carantină să suporte toate costurile de cazare și masă. Practic, însă, niciunul din cei 65 de botoșăneni nu a scos vreun ban din buzunar pentru două săptămâni de cazare.
Hotelierii și administratorii spațiilor de cazare spun că nici nu au cum să-i oblige să plătească, din cauza unui vid legislativ. Reprezentanții statului au uitat, din neglijență, să spună și cum vor fi recuperații banii de la cei care nu plătesc, așa încât nici hotelierii, nici primăriile nu știu la cine să se adreseze.
Tabăra „Codrii de Aramă” de la Agafton trebuie să recupereze în jur de 1000 de euro de la 5 persoane carantinate forțat, adică în jur de 1200 de lei de persoană. Un alt hotel din centrul municipiului s-a trezit că are de recuperat aproape 12.000 de euro de pe urma carantinaților cu forța. La toate acestea se adaugă și pagubele nedecontate, provocate de cei care au stat în carantină.
Hotelierii nu se pot îndrepta împotriva unor persoane fizice care nu le-au solicitat serviciile, nu au încheiat o formă de contract sau orice altceva. Ei au fost aduşi acolo cu forţa. Nici măcar Primăria unde este arondată tabăra nu poate să le deconteze banii, pentru că persoanele carantinate au domiciliul în alte localități.
În textul Hotărârii de Guvern nu există nicio prevedere referitoare la modalitatea prin care hotelierii îşi pot recupera banii în cazul refuzului carantinaţilor de a achita contravaloarea cazării forţate. Centrul Judeţean de Comunicare Botoşani precizează că urmează modificarea HG nr. 201/2020 pentru aprobarea de norme metodologice pentru ca autorităţile fiscale să aibă pârghiile necesare recuperării banilor.
În aceste condiții, administratorii spațiilor de cazare cer socoteală Ministerului de Interne, cel care coordona acțiunile de aducere a celor care fentau starea de urgență, în centrele de carantinare. Hotelierii au adresat deja scrisori și memorii Prefecturii.