Botoșani: Școlile nu pot oferi toate condițiile elevilor cu disabilități
E nevoie de rampe de acces, bare de sprijin, toalete adaptate şi lifturi pentru sălile de la etaj.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 20 Mai 2016, 10:43
Au construit rampe de acces, însă pentru toalete adaptate nu au bani! Școlile din județul Botoșani reușesc, cu greu, să respecte legislaţia europeană care obligă unităţile de învăţământ să le ofere toate condiţiile copiilor cu dizabilități.
E nevoie de rampe de acces, bare de sprijin, toalete adaptate şi lifturi pentru sălile de la etaj.
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială verifică, în această perioadă, dacă unitățile școlare crează condiții și elevilor cu cerințe educaționale speciale.
Controlul s-a derulat, până acum, în 6 unități de învățământ, unde au fost constatate deficiențe. Probleme au fost găsite inclusiv la Liceul Tehologic Sf. Stelian, în care învață elevi cu cerințe educaționale speciale, însă în preyent niciun elev cu handicap motor.
“Se verifică existența celor două locuri de parcare pentru persoane cu disabilități, a rampelor de acces în clădire care trebuie să respecte acele condiții cu înclinare de maxim 8%, ușa să permit accesul în instituție, să fie suficient de lată pentru un cărucior cu rotile, dar și existent a cel puțin unei toalete accesibilizată pentru persoane cu handicap și semnalizarea aferentă. S-au mai construit, pe ici pe colo, mai în standard, mai pe lângă standard…dar există rampe. Marea problemă este lipsa toaletelor adaptate!” a declarat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoșani.
Directorii s-au ocupat de problemele elevilor cu dizabilităţi din şcolile normale, de masă, însă atât cât le-a permis bugetul alocat de autoritățile locale.
„Colegiul nostru este în mare parte pregătit, având în vedere că avem rampă de acces în unitate pentru persoane cu dizabilități. Am avut anul trecut o elevă care a terminat clasa a XII-a la noi. Lor li se asigură spațiu de școlarizare la parter. Singura problemă ar fi amenajarea unei toalete speciale. S-a pus problema, s-a discutat...însă depinde de buget. Deocamdată nu există în școală! ” a declarat Corneliu Picealcă, profesor în cadrul Colegiului Național A.T. Laurian din Botoșani.
“Colegiul Economic are la toate intrările rampă de acces. Nu avem persoane cu handicap. Nu avem nici grup sanitar special amenajat, din câte știu este o prevedere legislativă mai nouă, pe care o vom analiza și vom propune în proiectul de buget alocarea de fonduri pentru a amenaja cel puțin o toaletă la parterul clădirii. Este cam greu, pentru că sunt niște lucrări care necesită proiect, modificări special…dar vom încerca!” a declarat Ioan Huțanu, directorul Colegiului Octav Onicescu din Botoșani.
„Cea mai mare problemă este în mediul rural. Este nevoie de bani, înțelegem...de aceea nici noi nu vom da amenzi pe loc. Le dăm termene de conformare, nu imediate, pentru că știm că nu depinde doar de ei. Dar vrem să vedem preocupare de la persoanele responsabile. Vrem să vedem că se solicită fonduri, se fac estimări și se demararează aceste proceduri! ” a completat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoșani.
Nerespectarea legislației atrage amenzi de până la 5.000 de lei.
În 2014, s-a constatat că în peste 50 la sută din școlile din România, copiii cu dizabilitate locomotorie nu au acces, pentru că nu există rampe sau sunt prost construite, iar în 85 la sută dintre unitățile de învățământ nu există grupuri sanitare adaptate nevoilor lor.