Botezul Domnului - Boboteaza
Mii de credincioşi iau agheasma mare de la bisericile şi lăcaşele de cult creştine.
Articol de Ionuţ Dragu, 06 Ianuarie 2010, 10:07
Credincioşii ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici sărbătoresc miercuri Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării.
Pe malul râurilor sau în faţa Bisericilor, preoţii oficiază slujba sfinţirii apei, în amintirea botezului primit de Iisus Hristos în apele Iordanului.
Ca în fiecare an, în ajunul praznicului Botezului Domnului, în curtea Catedralei patriarhale, s-au pregătit vasele cu peste 7.000 de litri de apă, care urmează să fie sfinţită şi oferită miilor de credincioşi care vor fi prezenţi pe Dealul Mitropoliei.
Peste 300 de jandarmi asigură protecţia participanţilor, ordinea şi liniştea publică în timpul desfăşurării manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Botezului Domnului de la Catedrala Patriarhală, precum şi la alte 22 de lăcaşe de cult din Bucureşti.
De asemenea, la Constanţa, mii de credincioşi au participat, în portul Turistic Tomis, la slujba de sfinţire a apelor, oficiată de Arhiepiscopul Teodosie.
La Galaţi, pe Faleza Superioară a Dunării, slujba de binecuvântare a apelor este oficiată ca în fiecare an de arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Casian.
După botezul apelor, creştinii pat lua agheazmă din cele 13 căzi de lemn special pregătite pentru acest ceremonial.
Ca în fiecare an, după ceremonialul religios, în apele Dunării este aruncată o cruce de lemn, după care sar cei mai curajoşi gălăţeni. Obiceiul spune că acela care scoate crucea din apă, de Bobotează, va fi sănătos tot anul şi va avea noroc. Având în vedere că tot ceremonialul de Bobotează se desfăşoară pe Faleza Dunării, Poliţia Rutieră a luat decizia de a suspenda traficul rutier în zonă, între orele 12.30 şi 15.00.
Boboteaza este marcată şi în comunităţile româneşti din diaspora. În capitala Suediei, la Stockholm, are loc în premieră, miercuri, o ceremonie tradiţională românească - aruncarea crucii în apă, în Marea Nordului, în semn de binecuvântare, de către episcopul Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi.