Bosch a semnat contractul pentru terenul de la Jucu
Compania Bosch va construi în parcul industrial din Jucu o fabrică de componente auto în baza unui contract pentru o durată de 99 de ani. Compania va investi suma de 77 de milioane de euro şi va crea 3000 de locuri de muncă.
Articol de Beatrice Brăileanu, 17 Februarie 2012, 13:42
Reprezentanţii Bosch, cei ai Consiliului Judeţean Cluj şi cei ai societăţii Tetarom au semnat contractul pentru construirea unei fabrici de componente auto în parcul industrial din Jucu, pe o suprafață de 21 de hectare.
Semnarea contractului a avut loc într-un cadru privat, la un notar, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe, ne informează corespondentul RRA Claudiu Pădurean.
Acest contract a fost încheiat pentru o durată de 99 de ani, durata maximă prevăzută de Codul Civil.
Dacă Bosch ar pleca mai devreme de încheierea acestui termen, ar trebui să plătească o despăgubire autorităţilor clujene, egală cu taxa de redevenţă pentru doi ani, şi anume 0,1 euro pe metru pătrat pe an.
Compania germană are dreptul să cumpere terenul pe care îşi va amenaja fabrica iar preţul va fi stablit de către un evaluator acreditat, ales de Consiliul Judeţean şi agreat de Bosch.
Compania Bosch urmează să investească la Jucu suma de 77 de milioane de euro, investiţie care va creea în final şi circa 3.000 de locuri de muncă noi.
Alin Tişe a declarat că a decis să includă o clauză de despăgubire dacă Bosch va pleca, înainte de finalizarea contractului, pentru a evita repetarea unor situaţii precum cea generată de plecarea Nokia.
Nokia a închis fabrica de la Jucu
Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia ridicându-se la 60 de milioane de euro.
La doar trei luni de la deschidere, fabrica trimisese in somaj tehnic o mică parte dintre angajaţi, din cauza crizei şi a scăderii cererii de producţie.
La sfârşitul lunii septembrie 2011, conducerea Nokia a luat decizia să închidă fabrica de la Jucu, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor.
Firma avea datorii neplătite de aproximativ 10 milioane de dolari descoperite de ANAF în urma unui control.
Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, declara că închiderea fabricii Nokia afectează bugetul local al comunei, în condiţiile în care se încasau "din taxe şi impozite câteva milioane de lei pe an".
Dacă în anul 2006 veniturile totale realizate de primăria Jucu s-au ridicat la circa 2,6 milioane lei, în anul 2008, când Nokia a inaugurat linia de asamblare a telefoanelor, veniturile primăriei Jucu au ajuns la peste 6,9 milioane lei, iar în 2009 au fost încasate venituri de peste 8,4 milioane lei.
Decizia de închidere a fabricii de la Jucu a lăsat fără un loc de muncă 2.200 de persoane.
Potrivit unui raport publicat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii august 2011, judeţul Cluj avea o rată a şomajului de 3,41%, adică peste 11.000 de şomeri.
Valoarea situează judeţul în rândul judeţelor cu cele mai puţine persoane neangajate.