Bolnavii de cancer din Galaţi, fără aparat de radioterapie
Aparatul de radioterapie de la Spitalul Judeţean Sfântul Andrei din Galaţi s-a defectat iar autorităţile locale spun că va fi reparat peste o lună.
Articol de Costi Dumăscu, 20 August 2014, 13:58
Cei aproape 100 de bolnavi de cancer care se tratează la Spitalul Judeţean Sfântul Andrei din Galaţi au fost nevoiţi să întrerupă procedurile pentru că aparatul de radioterapie s-a defectat.
Şansele ca bolnavii să fie dirijaţi către alte centre de tratament din ţară sunt minime, din cauză că peste tot listele de aşteptare sunt aglomerate.
Conducerea spitalului face eforturi să remedieze situaţia, dar estimează că aparatul va funcţiona din nou abia peste o lună.
Maria Măndiţa transmite de la Galaţi că aparatul de radioterapie, având o vechime de aproape 10 ani, s-a defectat şi anul trecut, când a fost înlocuit tubul de cobalt.
Remedierea durează atât de mult deoarece noul echipament trebuie achiziţionat tocmai din Canada, de la firma producătoare, spune Doctor Mihaela Debita, managerul Spitalului Judeţean Sf. Apostol Andrei.
"S-a încercat din partea Serviciului de radioterapie să obţină o redirijare, o replanificare, doar urgenţele am reuşit să obţinem către Institutul Oncologic din Bucureşti", spune doctorul Mihaela Debita.
Situaţia revine la normal "peste o lună"
Cu venituri reduse, Mariana Brandabur, pacientă diagnosticată cu teribila boală, spune că nu ar avea cum să plătească nici măcar deplasarea până la un alt centru privat din ţară de radioterapie.
"Abia am bani să mă mişc de colo, colo. Nu pot să merg nici la Bucureşti, nici la Cluj, şi am înţeles că e aceeaşi situaţie.
"Foarte tare îmi este teamă, foarte tare şi sunt atâţia bolnavi care aşteaptă", spune pacienta Mariana Brandabur.
Conducerea spitalului de la Galaţi apreciază că situaţia va reveni la normal abia peste o lună, ceea ce înseamnă o întrerupere de lungă durată în tratamentul bolnavilor, o pauză ce poate avea efecte negative asupra bolnavilor - avertizează doctorul Laura Rebegea, şefa Laboratorului de radioterapie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi.
"40-50% din pacienţii care sunt acum în tratament au indicaţii de raditerapie paleativă.
"Şi vorbim aici de metastaze cerebrale, de sindroame de compresiune medulară, pacienţi cu hemoragii, la care singura soluţie este radioterapia", spune medicul Laura Rebegea.
Demersuri pentru un nou împrumut
Faţă de situaţia semnalată la Galaţi şi faţă de îngrijirea bolnavilor de cancer din ţară, în general, reporterul nostru, Marilena Frâncu, a solicitat precizări de la Ministerul Sănătăţii.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că este în curs de finalizare un acord pentru un nou împrumut în valoare de 250 de milioane de euro.
Documentele sunt aprobate de către Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor Publice, urmând ca, la 1 septembrie, să fie transmise spre ratificare Parlamentului României.
În cadrul acestui acord, există o componentă care se referă la dezvoltarea unui număr de 12 centre de radioterapie în toată ţara, dar şi de elaborare a Registrului naţional de cancer.
Vor fi investiţi aproximativ 40 de milioane de euro pentru dotarea centrelor de radioterapie cu acceleratoare liniare, simulatoare cu computer tomograf, sisteme de planificare, sisteme de brahiterapie şi de dozimetrie.