Boc a cerut miniştrilor să reducă cu 20% numărul de consilieri din aparatul de lucru
Emil Boc nu a dorit să numească agenţiile vizate de decizia de desfiinţare.
Articol de Bogdan Mihai, 16 Iulie 2009, 11:10
Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, restructurarea agenţiilor guvernamentale prin comasarea în proporţie de 50% şi reducerea cu 20% a posturilor din cabinetele demnitarilor. Potrivit premierului Emil Boc, acest lucru înseamnă o reducere de 417 posturi.
Premierul a adăugat că, deocamdată, a fost luată decizia politică privind restructurarea agenţiilor guvernamentale, urmând ca actul normativ să fie gata în două săptămâni: "Am dat termen două săptămâni pentru pregătirea hotărârii de guvern sau a proiectului de lege pentru desfiinţarea sau comasarea agenţiilor guvernamentale, urmând ca, si după publicarea deciziei Curţii Constituţionale într-o speţă anterioară, să decidem forma în care vom promova desfiinţarea şi comasarea agenţiilor: ordonanţa de urgentă sau proiect de lege".
"Restructurarea agenţiilor guvernamentale se va face prin desfiinţarea, comasarea lor in proporţie de 50%, cu excepţia celor care există în Uniunea Europeană şi fac parte multe dintre ele din actele şi directivele Uniunii Europene", a mai afirmat primul ministru.
"Miniştrii, secretarii de stat şi şefii de agenţii care nu vor opera aceste schimbări la 1 august vor pleca acasă. Asta ţine de deciza primului-ministru. În privinţa administraţiei locale, vom elabora actul normativ la începutul sesiunii parlamentare, pentru a cuantifica şi acolo scăderea numărului de personal de la cabinetul demnitarului. Contăm însă pe aplicarea voluntară şi la nivel local a acestei reduceri cu 20%, până la adoptarea actului normativ", a spus Boc.
El a apreciat că prin reducerea cu 20% a numărului de posturi la cabinetul demnitarului vor fi efectuate economii "de câteva milioane de euro bune". Emil Boc nu a dorit, însă, să numească agenţiile vizate de decizia de desfiinţare sau comasare "pentru a nu introduce în opinia publică un climat de instabilitate până la decizia finală".
Printre agenţiile care nu vor fi desfiinţate au fost nominalizate Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.