Boala Parkinson "loveşte și la vârste tinere"
Majoritatea cazurilor de Parkinson se înregistrează la pacienți a căror vârstă depășeşte 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani.
Articol de Adriana Turea, 23 Martie 2015, 15:39
În ultimii ani, vârsta la care este depistată boala Parkinson a scăzut la 40-50 de ani au atras atentia medicii neurologi, la Cursul Internaţional de boală Parkinson şi tulburări ale comportamentului motor.
Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienți a căror vârstă depășeşte 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani.
Bărbaţii sunt mai expuşi decat femeile.
10 oameni din o suta de mii sunt diagnosticati, anual, in intreaga lume, cu boala Parkinson.
La nivel mondial sunt aproximativ 6 milioane de persoane cu boala Parkinson.
Medicii neurologi sustin ca afectiunea este pe locul doi dupa boala Alzheimer, care afectează, în special, persoane cu vârste de peste 65 de ani.
Cele mai recente date ale Asociaţiei Europene de Parkinson arată că la nivel european sunt 1,2 milioane pacienţi cu boala Parkinson şi numărul acestora este aşteptat să se dubleze până în 2030.
În România, potrivit datelor oficiale, sunt tratați peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar probabil există un număr mai mare de persoane care încă nu au fost diagnosticate.
Presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, profesor doctor Dafin Muresanu explica simptomele.
”Simptome care sunt legate de tremur, de bradikinezie, adica de o viteza incetinita a miscarii, de o diminuare a initiativei si vitezei de miscare. Sigur ca fiecare capitol de patologie neurodegenerativa are un set de simptome, care pot atrage atentia. Unele dintre ele sunt complet nespecifice. De exemplu, boala Parkinson poate avea un inceput al bolii cu foarte multi ani inaite de debutul simptomelor motorii, care pot fi de asemenea, extrem de nespecific, de la oboseala, la tulburari ale mirosului, constipatie si multe alte elemente care aparent sunt oarecum nespecifice.”
Profesorul Dafin Muresanu a mai precizat in prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson și peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se află în cercetare și dezvoltare.